2012. szeptember 24., hétfő

„Ipari örökség” táblák

Nemrég a város több pontján egységes külsejű, barna táblák jelentek meg, amik egy-egy közeli ipari örökségre hívják fel a figyelmet. Ahogy a megyei önkormányzat lapja, a Kulcs magazin megírta, ezek a táblák a „Magyarország-Szlovákia határon átnyúló együttműködési program” keretében kerültek kihelyezésre. A cikkből az is kiderül, hogy összesen négy témában kerültek ki táblák: ipar, bor, várak, gótika.

Kép forrása: http://www.kulcsmagazin.hu/cikk.php?id=3630
Ez mind nagyon szuper is lenne, ha a nagyméretű táblákon jelzett dolgok látogathatók lennének, főleg, hogy a projekt fő célja a turizmus fellendítése. Elképzelem a szerencsétlen turistát, aki Diósgyőrben járva meglátja a vasgyárat hirdető táblát, aztán amikor be akarna menni, netán fotózni akarna, biztonsági őrök gyűrűjében találja magát. Vagy a táblát követve felautózik Lyukóbányára, és csak egy lepusztult betonmonstrumot talál és a bánya épületeinek hűlt helyét, de igaziból azt sem, mert az is betonkerítéssel van körbevéve. 
Mintha fordítva történtek volna a dolgok. Az ipari örökségre valóban büszkének kell lenni, de először meg kellene óvni, látogathatóvá tenni, és csak utána nagy büszkén kitáblázni. Ezek a táblák így annyit fognak elérni, hogy a turisták egy-két csalódás után már csak legyinteni fognak rájuk. Legalábbis a magyarul tudók, mert a többiek meg se értik a feliratokat.

Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés:

  1. Pedig jó a kezdeményezés és ez ugyanúgy vagy még jobban szól a helyieknek is akik figyelmét felhívják az elfeledett értékekre.
    De a megvalósítás nem túl előremutató, ugyanennyi energiával, pénzből lehetett volna többnyelvű (határon átnyúló program ugye ugye) felirat a táblán QR kód ami elvisz az adott látnivaló wikipedia oldalára

    VálaszTörlés