2013. április 10., szerda

I 'kilátó' Miskolc

Tavaly ősszel írt a Minap.hu egy alternatív Miskolc-logóról. A készítő akkor még inkognitóban kívánt maradni, nem sokkal később azonban a Borsod Online interjút készített vele, ahol már a nevét és az arcát is vállalta: ő Demeter Csaba tetoválóművész.
Íme a logó:



A Borsod 2050-záróbeszélgetésen tapasztaltak miatt hozom újra elő ezt a logót. De előtte pár szó arról, hogy szerintem milyen egy jó logó: egyszerű (annyira, hogy akár a diákok is rárajzolhassák a füzeteikre), több méretben is működik, egyedi, messziről felismerhető, színesben és fekete-fehérben is működik. Demeter Csaba logójára mindez igaz (szemben a hivatalos Miskolc-logóval), még úgy is, hogy egy jól ismert másik logót idéz, a híres I Love New Yorkot.
Az egyetlen vizuális elem, amiben attól különbözik, az a szív helyén a kilátó, amiről mindenki Miskolcra asszociál. És ezzel vissza is kanyarodtunk ahhoz a bizonyos záróbeszélgetéshez, amiről – többek között – ezt írtam: „Az egyik marketingszakember azon lamentált, hogy Miskolcnak szüksége lenne egy erős jelképre. A közönségből sokan (én is) azonnal az avasi kilátót javasolták. Mire az úriember fanyalgó arcot vágott, és azt mondta, hogy az szerinte nem alkalmas modern üzenetnek.”
Ismét itt a példa, hogy mennyire nem volt igaza.

Kapcsolódó bejegyzések:

5 megjegyzés:

  1. Tetszik amit mond Demeter Csaba: "Ebben a városban olyan lehetőségek vannak, amelyek abszolút kihasználatlanok, de egyediek." Ha nem is feltétlenül egyediek, az biztos, hogy jó adottságai vannak a városnak, amik valóban kihasználatlanok.

    A mostani logó már mindenhol ott van, önti ránk a város. (Legújabb, a MiskolcPont kártya hitelesítő matricáján) Mégis azt hiszem, hogy nagyon hamar el tudnám felejteni. A kilátó teljesen rendben van, amellett, hogy a város meghatározó jelképe, nagyon is sok modern (aktuális) üzenetet lehet mögé képzelni, ha akarunk...

    VálaszTörlés
  2. Az avasi kilátóról(egy úriember védelmében)
    Hibás gondolat EZT a vasbeton kilátót Miskolc ÖRÖK jelképének tekinteni,hiszen már volt előtte két fából épült Rákóczi-torony. (A másodikat,a véglegest(?) Szeghalmy Bálint, a Deszkatemplom tervezője tervezte.)
    Ez a kilátó ami 1963-tól az Avas-tetőn csúfoskodik nem Miskolc,hanem a szocialista(kommunista) Miskolc jelképe. A kádári konszolidáció végén 1963-ban épült,az 56-ban a forradalmat eltipró szovjet hadsereg által szétlőtt és leégett régi kilátó helyett. Hirdetve a szocializmus és a szocialista építészet nagyságát.
    Tervezője Hofer Miklós a szocialista kor ünnepelt építésze. Többek között ő tervezte Kazincbarcika nagyközség(!) "csodás" főterét 1952-ben és a "hírhedt" Roosevelt téri irodaházat("Spenót-ház",bontás alatt) 1979-ben.
    Itt az ideje 22 évvel a kommunista rendszer bukása után visszatérni Miskolc igazi,történelmi hagyományaihoz és valami ehhez illő régi/új jelképet teremteni az Avason.(A közelmúltban már történt erre próbálkozás.)
    (A tetoválás,mint művészet?Khm,khm.)

    VálaszTörlés
  3. Nem értünk egyet. Egy épületet csak azért megbélyegezni, mert a történelemnek egy sötét időszakában épült, nem túl szerencsés dolog. Ilyen alapon a gótikus templomokat is elítélhetnénk, mert az eretnekégetések korában épültek. Ugyanúgy nem értek egyet azzal, hogy egy építésznek minden munkáját le kell szólni a személye ill. kevésbé sikerült tervei miatt. Ez a kilátó a modern építészet remeke, akárhol épülhetett volna, semmi köze a szocializmushoz és a szocialista építészethez. (A témához ajánlom ezt a bejegyzésünket: http://miskolcblog.blogspot.hu/2012/02/mi-szocreal-es-mi-nem.html)
    Természetesen mi is tudjuk, hogy milyen kilátók álltak az Avas-tetőn előtte (megjegyzem, hogy nem ennek a kilátónak a helyén, hanem kicsit arrébb: http://miskolcblog.blogspot.hu/2011/04/az-avasi-kilato.html)
    Nem ÖRÖK jelképről beszéltünk egyébként, hanem logóról.

    VálaszTörlés
  4. Pontosan ezt feltételeztem, hogy a fanyalgóknak inkább ideológia problémái vannak a kilátóval, ami érzés szintjén még megérthető, értelmi szinten már kevésbé.
    Pont ezen a blogon olvasható: 1906-ban épült az Avason az első kilátó, élt 28 évet, 1934-ben épült a második, élt 22 évet, 1963-ban átadták a harmadik, jelenlegi kilátót, él már 50 éve. Az Avason tehát már 106 éve van épített kilátó hely. Nekem pont ez mutatja azt, hogy a kilátó pontosan megfelel a régi/új "jelkép" kritériumainak, kivéve annak aki ideológia háttérrel látja.
    "Hirdetve a szocializmus, szocialista építészet nagyságát..." Nem vagyok benne biztos, hogy ezért épült, én inkább azt sejtem, hogy funkciója volt és van neki. Ha pedig érzelmeket kell kötni hozzá nekem a kilátó a hely, ahova lányokat vittem fel, akiknek udvaroltam, mesélve Miskolc onnan látható részeiről, máshonnan ideérkezett barátaimnak mutattam be innen a város látképét, sőt még tájfutó koromban edzettünk is a lépcsőin, tehát egy kis izzadságszag is visszajön.

    Talán ezért jó, ha valaki "független", esetleg szakmai szemmel tudja ezt felmérni. És talán ezért is szeretem olvasni ezt a blogot, mert (m)értéktartó.

    VálaszTörlés
  5. Ami még eszembe jutott, kivilágítva, egy ide érkező turista, vendég számára adhat akár vizuális élményt is, még ha nem is olyat, mint pl. Győr egyik hídja:
    http://webfotogaleria.bloglap.hu/galeria/19475.jpg

    Amikor elindult a színezése még én is többször felnéztem rá, mint egyébként.

    VálaszTörlés