2011. április 13., szerda

Park a Selyemréten

Újabb sorozatunkban Miskolc parkjaira koncentrálunk. Van néhány kisebb-nagyobb olyan park városunkban, melyet elsősorban csak a környék lakói ismernek. Mielőtt a Selyemrétre költöztünk volna, mi sem tudtunk arról, hogy egy szép nagy park is található itt. Ha őszinte akarok lenni: azóta ismerjük ezt a parkot, amióta kutyánk van.

A park a Kőrösi Csoma Sándor utca és a vasúti sínek közt terül el. Nagy fás-bokros-füves terület, néhány garázzsal és egy elkerített játszótérrel. A Jubileumi játszótér elkerítése nagyon jó döntés lenne, ha a kapuját éjszakára bezárnák. Így inkább csak jelzésértéke van a kerítésnek.
A park legnagyobb hibája, hogy rossz környéken fekszik: vonzza a hajléktalanokat, időnként a garázssor mögé tartó örömlányok jelennek meg kuncsaftjaik kíséretében, esténként pedig részeg fiatalok veszik birtokba a területet – a játszóteret is. Ez a három csoport az elsősorban, akik számára nem fontos a park tisztasága: eldobálják a szemetet, a hajléktalanok a garázsok mögé járnak elvégezni a dolgukat (jó esetben... rosszabban nem is nagyon bújnak el). Tavaly hetekig egy sátor is állt a parkban – hol itt, hol ott állították fel, eleinte reggelente lebontották, később már erre sem vették a fáradságot. A kutyások túlnyomó többsége szívügyének tartja, hogy ne hagyjon kutyája után piszkot, vannak azonban olyanok, akik erre különösebben nem figyelnek, rossz fényt vetve így a többi kutyatulajdonosra is. (A miskolci kutyatartási kultúra felett majd egy későbbi bejegyzésben fogunk lamentálni.)
Szóval van a közelünkben egy szép és nagy park, amit sok városrész megirigyelhetne, és amit a Városgazda Kht. lehetőségei szerint igyekszik rendben tartani, viszont a környék egyes lakói és használói módszeresen elcsúfítják: az év legnagyobb részében szemetes, alkalmanként pedig veszélyes is.
Jobb napjaiban ilyen:





 Ősszel: 

 Télen:

 Régen a Bajcsy-Zsilinszky utca látképe, jobbra a mai park helye:
www.fortepan.hu
 Tudja valaki a nevét ennek a parknak?

Frissítés:
A park neve Jubileumi park. (Köszönet a hozzászólóknak az információért.)
Idekívánkozik még ez a remek légifotó, ami a minap.hu-n jelent meg:
forrás: http://minap.hu/news.php?extend.37160.4

12 megjegyzés:

  1. Jubileumi Park. Úgy emlékszem még 25 év is ki volt írva régen. De hogy minek az évfordulójára lett kialakítva azt nem tudom.

    Egyébként a 80-as évek végén még rendben volt. Akkor jártam ott utoljára gyerek fejjel. Nem volt sok mászóka, játék, de simán el tudtunk pár órát tölteni.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Furcsa, hogy ezt a nevet sehol sem találtuk meg, persze logikus, hogy ha a játszótér ezt a nevet viseli... :-)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem az egész egyben volt eredetileg. A park egy része volt a játszótér, volt focipálya is hátul.
    Most a képeiden láttam ezt az új játszóteret, de a a a mi időnkben volt egy mászóka, egy hinta, egy libikóka, meg egy futó kerék elszórva a park területén.
    És volt egy nagy rozsdás vas ív felirattal. Olyan mint a TSZ-eké (pl.: http://kilitiek.hu/gepall_1.jpg )
    És arra volt felírva hogy Jubileumi Park 25

    VálaszTörlés
  4. Nahát...! Tök jó lenne valami képet találni erről.
    A focipálya a mai játszótér mögött volt, a sínek előtt?
    A játszótér előtt egyébként valami régi burkolat maradványai vannak, látszik, hogy valaha más volt a park kialakítása.

    VálaszTörlés
  5. Sőt, ennek a vasívnek a helye is megvan még, ha jól sejtem...

    VálaszTörlés
  6. Salakos focipálya volt. A sínnel párhuzamosan és a végében voltak a garázsok hátulja.

    És ha az Éder Gy. utca felül mentünk akkor volt mellette egy kicsi mászóka. Egy ilyen félgömb vasháló.

    Az egész park keresztül-kasul volt szőve kavicsos sétánnyal, ami itt-ott kitágult nagyobb térré és ott volt egy-egy játék. A sétányokat bokrok fák választották el.
    Középen volt egy nagy kavicsos tér. Ott volt a hinta és mászóka. (ilyesmi, de nem ez a szokásos kivitelezés: http://www.retsag.net/keptar4/jter0715.jpg )
    Ez a szokásosnál magasabb nehezebb és félelmetesebb volt! Évekig nem mertem felmászni a tetejére.
    Padok végig voltak mindenhol, bár akkoriban is már elég rossz állapotban

    VálaszTörlés
  7. Egyre kíváncsibb vagyok. Jó kis park lehetett. Nincs a családi archívumban valami kép, amin épp ebben a parkban mászókázol? :-)
    A focipálya mostani helyén a kutyák rendszeresen kikaparják a fű alól a fekete salakot, eddig csak találgattuk, hogy miért is lehet ott. Mindenféle izgalmas elméletek születtek róla. :-)

    VálaszTörlés
  8. a felirat meg par eve is megvolt, tobbe-kevesbe olvashatoan (en onnan tudom a nevet, nem is ertettem mikor anno errol a helyrol volt szo es ti nem ertettetek mikor a nevet mondtam, hogy mit nem ertetek), ahogy nyomokban a setanyokat is kovetni lehetett. lattam en rendorautot is rodeozni rajta :D

    VálaszTörlés
  9. Aki figyelmes, a régi kép hátterében észreveheti a mai Andrássy Gyula Szakközépiskolát amiről a héten írtunk:
    http://miskolcblog.blogspot.com/2011/04/ablakpotlas-technikumban.html

    VálaszTörlés
  10. Én ezer éve nem jártam ott, de amikor alsó tagozatos voltam általánosban, mindig oda vittek minket a napközis tanár nénik játszani. A 8-asba jártam. Én is emlékszem mindarra, amit Péter leírt. Gyerekként olyan nagynak tűnt az egész hely, és jó zegzugos volt. Emlékszem, hogy a "bejárattól" jobbra volt egy fa, aminek valami zöld bogyós termése volt, és azt eszegettük állandóan. Jó savanyú volt. Lehet, hogy ha megvártuk volna, hogy megérjen, még jobban ízlett volna. :-) Most, hogy már anyuka vagyok, a hideg is kiráz a gondolatra, hogy az én gyerekeim valami zöld bogyós termést esznek, amiről azt sem tudják, micsoda. :-)
    A kavics egyébként olyan borsónyi nagyságú, sima felületű, inkább gömb alakú kavics volt. Nagyon szerettem benne csoszogva menni. :-) Mikre nem emlékszik az ember?!?! :-)
    A libikókákból meg kettő volt egymás mellett, és azok mellett voltak a hinták. Ja, és persze minden pirosra volt festve.

    VálaszTörlés
  11. Én itt nőttem fel :) nekem is eszembe jutott jópár régi emlék. 3 játszótér volt a környéken. ha jól emlékszem, ez a Jubileumi park volt a legnagyobb. oda iskolából vittek ki minket játszani. volt egy egészen kicsi is, én főleg ott játszottam. az első két 10 emeletes közt,szemben a 3 emeletessel, aminek az aljában bolt volt /na ott laktam én/ 6 hintával, egy libikókával, egy homokozóval és egy rakéta formájú mászókával. és volt mégegy, a házunk mögött és a fiú kolesz között. ott több hinta volt, meg talán több mászóka is.
    Az a kis hülye szines kavics jellemző volt a környéken, ha elestem, mindig beleragadt a térdemen a sebbe :/ de azért rugdosni nagyon jó volt, még mindig hallom a fejemben a hangját :)

    VálaszTörlés