2012. május 17., csütörtök

Hogyan kell könnyen és gyorsan elcsúfítani egy egyébként elég jól sikerült épületet 2.

Nemrég lett kész a Weidlich-palota homlokzatfelújítása. A belváros egyik legnagyvonalúbb épületéről van szó, aminek az udvara is páratlanul impozáns (még így felújítás előtt is). Tervezője első olimpiai bajnokunk, Hajós Alfréd volt. 
A felújítás nagyon jól sikerült, a földszinten nyílt kávézó is méltó az épület rangjához.

Kép forrása: http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:WeidlichMiskolc01.jpg&filetimestamp=20120320203745
A tervezők arra is gondoltak, hogy egy ilyen épületben rengeteg vállalkozás működik, amiknek a cégtábláit el kell helyezni. Erre a célra a kapu két oldalán alakítottak ki kis üvegezett ablakokat, nagyon helyesen.
Az egész elromlott azonban, amikor a vállalkozások elkezdték elhelyezni halálosan igénytelen, szedett-vedett cégtábláikat. A kedvencem a genotermben (közkeletű nevén nejlonbugyiban) elhelyezett utcanév-házszám.



Hiába volt a szép felújítás, ha az épület használóinak vizuális kultúrája ennyire minimális. Gyöngyöt disznók elé, komolyan mondom.

Kapcsolódó bejegyzések:

9 megjegyzés:

  1. Az egyik cégtábla a miénk, ebből a szemszögből még nem is vizsgáltam meg a dolgot, a vizuális kultúrámon biztosan van még mit javítani. :) Nekem egyébként a Zöld Sárkányé a legszimpatikusabb (nem az a mienk). Mit tudnál elképzelni oda, hogyan, milyen formában? Annak idején vártuk, hogy a műemlékvédelem valamilyen javaslatot, előírást ad majd nekünk, ilyen nem történt, így mi a saját design elemeink használatánál maradtunk... A házszám a felújítás áldozata lett, azóta is hiányzik, mint ahogyan a kapuban található lámpák búrái is...

    VálaszTörlés
  2. Szia Lancelot, bocs a kicsit éles hangvételű írásért, köszi, hogy nem sértődtél meg. Fura, hogy a műemlékvédelem nem adott javaslatot. Az én véleményem szerint mindenekelőtt egységes megjelenésűeknek kellene lenniük a cégtábláknak, minél egyszerűbbnek, és az épület színvilágával harmonizálónak. Pl. az épület színével egyező vajszínű háttéren a nyílászárók sötétbarnájával egyező színű felirat+logó, ha van.
    Annak idején bejárta az internetet ez a teljesen fiktív terv, ami Bp-n a Kossuth utcáról készült:
    http://urbanista.blog.hu/2009/11/04/szkrollozd_vegig_a_kossuth_lajos_utcat_igy_nezne_ki_az_astoria_es_a_ferenciek_tere_kozti_szakasz_for
    A házszám hiánya meg elég fura, jelezni kéne a tervező felé, hogy oldja meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Berecki Zoltán , tudomásom szerint olyan hogy műemlékvédelem már csak mese hol volt hol nem volt úgy tudom rég megszüntették , lásd városunkban több évtizedekig álló műemlékeket , vagy eladták vagy hagyták totálisan lepusztulni majd lebontás után jó pénzért üres telekként eladta a város vezetés , bocsi hogy bele szóltam de sajnos így van !

      Törlés
  3. Nekem az a fura, h vki a Műemlékvédelem iránymutatására vár egy ilyen esetben. Hát hol a boltosok szeme, nem látják, h ez így ocsmány?

    Én abszolút hibáztatom a cégtulajokat is, meg az önkormányzatot is. Ki kell menni és le kell velük szedetni. De nem csak ez néz így ki. Ott van a Centrummal szemben a megújult régi - mi is volt az - Sajó cipőbolt? Menjetek ki nézzétek meg, h a kici szága bótos báci milyen elegáns boltfeliratot csinált. Csak gratulálni tudok hozzá, meg ahhoz is aki nem vakartatja le vele a 10 körmével, de azonnal.

    Lancelot, ha már írsz: saját design elem? Hol? Melyik az? Ha pl. ott lenne egy Nike, Apple v. McDonald's logó azt mondom, az egy design elem, az ki van találva, annak úgy kell lennie az egész világon, de itt??? Muti már, melyik a tiétek?

    Egyébként ha már logó. Nézzétek meg a bp-i fashion street portáljait. Na az ki van találva logó ide, logó oda.

    http://www.fashionstreet.hu/tortenet.html

    (bocs, de most nagyon felhúztam magam. Egyet értek a poszt utolsó mondatával. Ide bármit is? Ugyan, minek? Igénytelen nullák vagyunk...)

    VálaszTörlés
  4. Szia "Unknown"! :-)
    Azt gondolom, az, hogy a vizuális kultúránk ott van, ahol (a béka segge alatt), az a vizuális nevelés hiányosságainak is betudható. És ez sajnos egyre rosszabb lesz. A számítógép-használat nagyfokú elterjedésével egyre többen úgy vélik, hogy meg tudnak tervezni egy-egy feliratot, logót, mintha ez nem egy több éves tanulást igénylő, komoly szakma feladata lenne... Ezzel nem lehet mit tenni.
    De: ha a kínai vállalkozó a város legjobb részén képes kifizetni a bolt bérleti díját, akkor képes megfizetni egy profi tervezőt, egy kirakatrendezőt is stb., és az ettől kezdve akár az önkormányzat felelőssége is lehetne, hogy feltételül szabja, számon kéri rajta. Hát amilyen kirakatok vannak a főutcán, afelett szintén hosszan lehetne siránkozni... :-(

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a választ Zoltán és a linket is, sajnos a grafikusok munkája már nem elérhető.

    Unknown örülök, hogy a kommented végére odaírtad, hogy felhúztad magad, mert ha nem tetted volna, akkor azt feltételezném rólad, hogy egy rasszista ("kici szága bótos bácsi")valóságtól totál elszakadt ("Ha pl. ott lenne egy Nike, Apple v. McDonald's logó azt mondom, az egy design elem")idióta vagy. Feltételezhetően nem vagy az, csak rendkívül beszűkült és udvariatlan. Az egyik tábla pl. egy olyan civil szervezeté (továbbra sem magunkról beszélek), akikről tudom, hogy mekkora lelkesedéssel és önzetlenséggel segítik a célcsoportjukat. Önerőből kivakarták a szarból azt a helyiséget ahol most a szolgáltatásaikat nyújtják mindenféle anyagi haszonszerzés nélkül. Elvárható lenne persze még részükről is, hogy az utcafronti táblájuk olyan legyen, amilyen beleillik a városképbe, de tőled meg talán olyan kommunikáció lenne elvárható, ami az ember, ember iránti tiszteletét mutatja.

    Rosszul használtam a design szót, azt mondom, vannak saját arculati elemeink,a szín amit dominánsan használunk az összefüggésben van a tevékenységünkkel, az első logónkat pl. grafikus tervezte, készítette, a jelenleg használtat már valóban csak egy mezei web designer alkotta, de abban biztos vagyok, hogy több energiát fektetett az elkészítésébe, mint te a kommented megírására.

    A Zoltán által linkelt blogbejegyzés utolsó mondata számomra sokkal motiválóbb, inspirálóbb, mint az igénytelen nullák vagyunk kijelentés:
    "Nem azt akarjuk mondani ezzel, hogy szerintünk ilyennek kellene lennie egy utcaképnek. Pusztan csak szeretnénk megcélozni az önkormányzatok döntéshozóit, és azt kommunikálni, hogy nagyon nagy a baj, és ideje lenne tennünk valami, együtt."

    VálaszTörlés
  6. Mint blogszerkesztő, azt hiszem, hozzá kell szólnom a vita hangneméhez, mielőtt eldurvulna. Unknown valóban kicsit elragadtatta magát, ezennel garázsmesteri figyelmeztetésben részesítem. Mentségére szóljon, hogy a végén van egy "bocs", illetve hogy az én eredeti írásom is kicsit éles hangvételű volt (amit Lancelot első hozzászólása után meg is bántam. Mármint az éles hangvételt).
    Lancelot, neked pedig ismét köszi, hogy jól reagáltál.
    Vigyázzunk, hogy ne durvuljon el a vita.

    VálaszTörlés
  7. És akkor hozzászólok érdemben is. Szerintem teljesen jogos a műemlékvédelem vagy a városháza útmutatására várni. Egyenként lehet az összes cégtábla jó és szép, de attól még nem lesz egységes és az épülethez illő a megjelenésük. Azt pedig nem lehet elvárni a tulajdonosoktól, hogy ők találják ki az oda illő egységes megjelenést, amihez mindannyian tartják magukat.

    VálaszTörlés
  8. Nem nagyon jártam a felújítás óta a Weidlich felé, de így kép alapján nem néznek ki vészesnek azok a cégtáblák. Nyilván szebb lenne nélkülük, de nem dísznek épült az épület, hanem hogy használják, az üzleteknek meg fel kell hívni magukra valamivel a figyelmet. Én még nem láttam olyan reklámot, aminek direkt az lett volna a célja, hogy diszkréten beolvadjon a környezetbe és a kutya se vegye észre.
    Szerintem sokkal rusnyábbak a földszinti helyiség méregzöld belső falai, amellett a cégtáblahalom szinte fel se tűnik...
    A nejlonfóliás házszám tényleg igénytelen, remélem, csak ideiglenes.

    VálaszTörlés