2012. október 29., hétfő

Programajánló: Miskolci képek, Miskolc-kép II.

Egy holnapi programra hívjuk fel a figyelmeteket.

A Miskolci Galéria immár második alkalommal – a múlt évben megrendezett „Miskolci képek, Miskolc-kép I. Fotográfia és emlékezet” című szakmai vita folytatásaként – műhelybeszélgetést szervez, hogy egy asztal köré ültesse a különféle tudományterületeken dolgozó, s a maguk eszközeivel városunk közelmúltjával foglalkozó szakembereket. 
A találkozón és az eszmecserén túl a műhelybeszélgetés célja egy olyan közösségi emlékezeti tér megvalósításáról való elgondolkodás, amely tér a személyes és családi emlékezet felől közelítene a múlt felé, annak két-három generációnyi időintervallumát fogná át. Ez az elképzelés a várost kevésbé földrajzi egységként, sokkal inkább az együtt lakók közösségeként, tehát társadalmaként fogja fel. Az így elgondolt tér az ismerőstől tartana az ismeretlen felé, azaz a jelenből visszafelé a haladva ismertetné meg a látogatót a város múltjával, a lakosok hétköznapjaira, életmódjára, kultúrájára koncentrálna.

A program:

10:00
Bodovics Éva Judit: Papírra vetett katasztrófa. Az 1878-as miskolci árvíz narratívája és emlékezete a hazai sajtóban
Bereczki Zoltán: A diósgyőri vasgyár építéstörténete régió és társadalom tükrében. A kutatás problémái, lehetséges eredményei
Dobák Judit: Rozsdás vidék - A kohászat térségi hatásainak és területi fejlődésben játszott szerepének időbeli változásai

Vita, kávészünet

12:00
Marozsán Zsolt: A miskolci társadalmi-gazdasági fejlődés indukálta építészeti tevékenység Menner László pályájában (1927–1968)
Fáy Ádám: Az Acélváros kutatás – A Célváros képeskönyv
Darázs Richárd: Perecesi kutatások

Vita, ebédszünet

14:00
Iván Eszter: Földvári Rudolf Borsod megyei első titkár 1956-os tevékenysége és pere
Kapusi Krisztián: Privát félmúlt Miskolcon: egy „családtörténeti képregénysorozat” koncepciója
Kunt Gergely: Elveszíthető-e a múlt?

16:00
KEREKASZTAL
Kérdések és források Miskolc huszadik századi múltjának újragondolásához. Résztvevői a műhelybeszélgetés előadói és meghívott vendégek.


A rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése