2013. július 22., hétfő

Eladó védett önkormányzati ingatlanok

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a város a legbelsőbb belvárosban, a Bazártömbben lévő (Széchenyi István u. 95.), saját, tehát önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanát árulja.
Erről van szó, meg erről a hirdetésről:





A kiajánlási dokumentációból sokféle részlet kiderül.
Az ingatlan eladásáról az önkormányzat a V-105/4794/2013 számú határozatban döntött.
Az ingatlan két épületből áll, egy emeletes lakóépületből és egy kétegységes garázsból. A lakóépületben 9 lakás található. Ezek a leírás szerint meglehetősen rossz állapotban vannak. 
A dokumentációból megtudható, hogy „az ingatlant az 53/2011. (VIII.25.) NEFMI rendelet műemléki jelentőségű területen fekvővé nyilvánította. Mint ilyennek, az építészeti beavatkozást igénylő hasznosítása az értékelés szempontjából korlátozottnak tekintendő, hiszen az szoros műemlékvédelmi, hatósági egyeztetést és engedélyeztetést kíván.” Erről azt kell tudni, hogy a műemléki védelemnek Magyarországon ma két szintje van: az egyedi védelem (ami egy bizonyos ingatlant véd, helyrajzi szám szerint), és a területi védelem (műemléki jelentőségű terület), amikor egy egész területet helyeznek védelem alá, annak minden egyes ingatlanával. Tehát gyakorlatilag a műemléki jelentőségű területen álló épület is műemlék, ha nem is egyedi védelem alatt áll. Az épületek védelmének harmadik szintje pedig a helyi védelem, erről az önkormányzatok saját hatáskörben rendelkeznek.
Az eladó a szerződésben kötelezi a vevőt az ingatlan külső felújítására a következő módon:
„Vevőnek az adásvételi szerződésben kötbér kikötése mellett kötelezettséget kell vállalnia az ingatlan teljes homlokzatának – az okirat aláírását követő három éven belül teljesítendő – saját költségén történő teljes felújítására. A homlokzatfelújítás alatt az épület minden külső homlokzati felülete értendő, a lábazattól a homlokzatvakolaton át a díszítésekkel együtt a párkányzatig, beleértve a tetőzet minden szerkezeti elemét a héjazattal és a bádogos szerkezetekkel együtt, a nyílászárókkal bezárólag. Ezen kötelezettség biztosítására az eladót megilleti 5 évre, s az eredeti árra szóló visszavásárlási jog, mely mellett késedelem esetén a napi kötbér összege 33.000.- Ft, a szerződés lehetetlenülése esetén pedig 8.000.000.- Ft meghiúsulási kötbér fizetésére köteles a vevő.”
Vagyis úgy tűnik, arról van szó, hogy az ingatlan nagyon rossz állapotban van, felújítása egy vagyon lenne, amit az önkormányzat nem engedhet meg magának. Emellett az épület szigorú műemléki szabályozás alá esik, csak úgy elbontani, helyére pl. kevés befektetést igénylő, annál inkább jövedelmező parkolót rakni stb. nem – vagy nem olyan egyszerűen – lehet. Az eladással abban reménykedik a város, hogy azt a terhet, amit a felújítás jelentene, másra ruházhatja, bizonyára ennek köszönhető a relatíve alacsony kiajánlási ár is: 42 millió forint. 
Helyi védettség alatt áll a Petőfi tér 3. szám alatt található ingatlan, amelyet ugyancsak az önkormányzat hirdet most eladásra, ugyancsak 3 éven belüli külső felújításra kötelezve a vevőt. 



A jelenleg szükséglakásokat tartalmazó épület hasonlóan rossz állapotban van, mint a Bazártömbben található. Kiajánlási ára 30 millió forint.
Reménykedhetünk abban, hogy ez a két ház nem jut az Avas szálló, az Erzsébetfürdő vagy egyéb hasonló, magánkézben lévő belvárosi ingatlan sorsára?

Kapcsolódó bejegyzések:

2 megjegyzés:

  1. Update from 2017.03:

    http://ingatlan.com/miskolc/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/borsod-abauj-zemplen+megye+miskolc+szechenyi+istvan+ut+95/22963540

    VálaszTörlés
  2. Köszi! A másik épületet meg azóta leradírozták a föld színéről, mondván, hogy majd visszaépítik ugyanúgy. A bagolyvár esetében látható, hogy ez mennyire szokott sikerülni.

    VálaszTörlés