2014. október 17., péntek

KAMA: Zárás vagy kezdet?


[Vendégszerzőnk, Walter Mitty írása, az Europa Nostra-díjas Átjáró Egyesület egyik most záruló projektjéről.]
Miskolc és a világvége...
...egymást kizáró fogalmak. Legalábbis így tűnik ki a KAMA Projekt kerettörténetéből.

Jelen írás úgy is kezdődhetett volna, hogy „szeretnél egy városunkban játszódó posztapokaliptikus online stratégiai játék résztvevője lenni? Egyikeként a Nagy Világégés utáni újjáépítés élharcosainak? Alapítsd a jövőt a Miskolc környéki ivóvízbázisra, építsd az Új Köztársaságot és azon belül saját birtokaidat, adj túlélési lehetőséget minél több embertársadnak, egyszersmind értelmet továbbélésüknek!” Ez kábé úgy hangzik, mint bármely menő computer game bevezető marketingjének reklámszövege. Tulajdonképpen nem is más: tényleg létezik egy miskolcos pécés játék.

Aki már hallott a KAMA Projektről és weboldaláról, a www.kamaprojekt.hu-ról, tudja, hogy a helyismereti és környezetvédelmi tematikájú programsorozat tavalytól kezdve egy esztendőn át folyt, nemrég ért véget, s bár események nem követik az eddigieket, a neten tovább él a név és a program. A napokban elindult KAMA2099 nevű online stratégiai játék ugyanabban az univerzumban játszódik, ahol az eddigi rendezvények: a 2030-as évekbeli világégés, egész civilizációt elpusztító ökológiai kataklizma utáni évtizedekben (a konkrét időpont, mint kitalálható, 2099), amikor is a világnak éppen ezen a táján, a bükki vízbázisra alapozva, a borsodi megyeszékhelyen – pontosabban a nagyváros romjain – épülget újjá az emberi kultúra. Miskolc az Új Köztársaság fővárosa. Itt alakulnak ki azok a fenntartható fejlődésre törekvő, az ökológiai egyensúlyt szem előtt tartó, apró, családi jellegű gazdaságok, amelyek lakóhelyet, élelmiszert, megélhetést és egyebeket biztosítanak a formálódó közösséghez csatlakozóknak. Aki játékosként benevez a partiba, egy, illetve több ilyen gazdálkodási egység főnöke lehet, ő szabja meg, miből mennyi és hogyan épül, mennyire lesz termelékeny és működőképes a hatáskörébe tartozó területrész. Lakóépületek, istállók, szántók, napelem-telepek épülnek, kertek, halastavak létesülnek. Mindezekért pont jár, pontból pedig építeni lehet tovább...
Nézet a játéktérről
Minden tudnivaló megtalálható a nevezett weboldalon. A sci-fi kedvelőknek adott a lehetőség, hogy a röviden felvázolt keretet akár továbbgondolják, kiegészítsék-kiszínezzék; a projekt gazdái szívesen fogadják az ilyen ötleteket, műalkotásokat is. (Hiszen korábban a tárgyában rajzpályázatot is kiírtak az iskolások számára.)
Kiegészítésül annyit: bár a projekt, mint jeleztük, hivatalosan véget ért, a mögötte álló Észak-Keleti Átjáró Egyesület természetesen folytatja tevékenységét, s a jövőbeni rendezvényein, akción részt vevőknek ugyanúgy kamapontok gyűjtését kínálja, mint eddig. A pontokat pedig az online játékban lehet „pénzként” hasznosítani. Egyébként ugyanígy pontot gyűjthet minden újonnan bekapcsolódó játékos, ha az oldalon található egyéb, kisebb játékokkal, kvízekkel játszik. (Ezek is, mondani sem kell, miskolci helytörténettel és természetvédelemmel kapcsolatosak.)

Mi volna még hátra? Talán csak egy kattintás a kamaprojekt.hu/kama2099 oldalra.

További információk a projekt kiadványában is elérhetőek: http://kamaprojekt.hu/kama2099-kiadvany/


Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése