2015. május 27., szerda

Érték-e a régi ház?

Az Einstürzende Neubauten (Összeomló Új Építésű Házak) nevű kiváló zenekar angol Wikipédia-szócikkében olvastam a következő bekezdést:
A Neubauten („új épületek”) egy összefogó elnevezés Németországban az 1945 után épült házakra. Ezeket gyakran olcsóbbnak, gyengébb minőségűnek és esztétikailag kevésbé attraktívnak tartják, mint az Altbaukat, azaz az 1945 előtt épült, leginkább pre-modernista épületeket. A második világháború komoly pusztításai és az utána következő intenzív újjáépítések miatt a Neubauk a német városok nagyon megszokott elemei.
Ez ráillik Magyarországra is, bár itt nemcsak a háború, hanem az utána következő évtizedek is megtizedelték a régi házakat, az újak pedig a német Neubauknál is rosszabb minőségűek. A magyar társadalomban mégsem jelent értéket egy régi épület, épp ellenkezőleg (rosszul fűthető, nehéz szigetelni, drága a nyílászárók korszerűsítése, stb). Amikor pár éve házvásárláson gondolkodtunk és egy ingatlanos felmérte az igényeinket, az űrlapján nem volt Altbau/Neubau-rubrika. Amikor pedig mondtuk neki, hogy mi 1945 előtti házat keresünk, teljesen elképedt, és mondta, hogy ilyen igénnyel még nem találkozott.
Ehhez képest amikor Bécsben vagy Kölnben kerestem kiadó lakást, azt tapasztaltam, hogy a hirdetéseknek általában már a címében ott van, hogy Altbau vagy Neubau-e a ház. Gondolom nem kell mondanom, hogy melyiket tekintik értékesebbnek.
Érdekes kontraszt, hogy míg az interneten intenzíven érdeklődnek az emberek Miskolc múltja iránt, addig a valóságban az ebből a múltból megmaradt kevés épületet a szemünk előtt teszik tönkre általában energetikai és gyakran tévesen értelmezett esztétikai megfontolásokból.



Javasoljuk még a témához ezt a nagyon jó cikket:

Kapcsolódó bejegyzések:

2 megjegyzés:

  1. A Szemere 15-17. szám felújítása mintha elkezdődött volna. Tudtok-e erről valamit?

    VálaszTörlés
  2. Én nem tudok róla semmit, de ha arra járok, megnézem!

    VálaszTörlés