2011. április 19., kedd

Géppuskafészek a Horváth-tetőn

Érdekes mementói a békétlen XX. századnak országszerte a géppuskafészkek. Miskolcon is van belőlük jópár, némelyik feltűnőbb, némelyik kevésbé feltűnő helyen.
Ez a feltűnőbbek közé tartozik, az Avas-tető egyik legforgalmasabb részén van:




Van mellette egy furcsa öntöttvas posztamens is, valamiféle szobortalapzatra hasonlít, de hogy tényleg az-e, az nem derül ki róla. Ha az olvasóink esetleg tudják, hogy mi lehet, várjuk a megfejtéseket a hozzászólásokban.




Az Avas-tetővel a napokban fogunk foglalkozni a parkok-sorozatban, és további géppuskafészek-fotók is várhatók még.

7 megjegyzés:

  1. Gyerekkoromban Nagyapammal jartunk arra, azt modta, hogy egy egtaj kijelolo. A tetejen tenyleg van egy kereszt iranyu bevagas. amely kb. az egtajak fele iranyul. Azota tobbszor jartam arra, de soha sem volt nalam iranytu...

    VálaszTörlés
  2. Egyebkent mellette volt az 56-ban szetlott, ennek kapcsan leegett kilato.

    VálaszTörlés
  3. Ha legközelebb arra járok, viszek iránytűt.
    Amúgy nem lehet, hogy ez a valami pont az egykori kilátó mementója? Bár nem hiszem, hogy 1956 után került oda (régebbinek tűnik).

    VálaszTörlés
  4. A megfejtés egy térképészetben használatos mérési alappont,aminek kordinátái megvannak határozva és a magassága a balti-tenger vízszintjéhez képest.őspontnak nevezik a szakzsargonban..
    Nekem is lenne kérdésem ha esetleg valaki tudna segíteni,nagyon megkösönném.A kilátótól nyugati irányban,vagyis felfelé a tankok helye felé és a sakktáblák felé,a kilátótól kb.100m-re balkézre,kb.10 éve vagy 15 éve még ált egy régi kuria.Sokat játszottam ara gyerkkoromban az épület romjain..most szeretném az épültet eredeti formályában látni gy fotón,vagy esetleg információt megtudni róla,kié volt,miért hagyták el,..jelenleg a nyomát is eltüntették a parkosítással,de az 1900-as évek elején épülhete nagyon impozáns,cselédkonyhás,emeletes,minikastély..Írjatok!!! matronat@freemail.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Nekem is lenne kérdésem ha esetleg valaki tudna segíteni,nagyon megkösönném.A kilátótól nyugati irányban,vagyis felfelé a tankok helye felé és a sakktáblák felé,a kilátótól kb.100m-re balkézre,kb.10 éve vagy 15 éve még ált egy régi kuria.Sokat játszottam ara gyerkkoromban az épület romjain..most szeretném az épültet eredeti formályában látni gy fotón,vagy esetleg információt megtudni róla,kié volt,miért hagyták el,..jelenleg a nyomát is eltüntették a parkosítással.."

      Épp ma voltam arra. Már csak egy-egy két tégladarabot és csempetöredéket látni itt-ott a földben. Magam is sokat játszottam arrafelé meg az épületben anno a 80-as években... hejjj de rég volt már ez... 8) Ezen a képen ott van a söröző mögött amit keresel:

      http://miskolcipince.brskft.hu/miskolcipince/images/stories/cikkekhez/avas_presszo.jpg

      Törlés
    2. Valamelyik Pfiegler-villa lehetett az:
      http://library.hungaricana.hu/hu/view/BAZM_Mik_07_2000/?pg=132&layout=s

      Törlés
    3. Tényleg! köszönöm. Végre ezt is megtudtam 30 év után. 8) Lehet hogy a jobboldali villa volt ami a söröző mögött látható a linkelt képen - ott a bal oldaláról fotózva és már lepusztulóban van erősen. Egyedül az ebédlő részt hiányolom valahogy képről, mert a bejárattól balkézre volt ott egy egész nagy épületrész 3, 3 és fél méter körüli belmagassággal - emlékeim szerint. Még egyszer köszönöm Zoltán a felvilágosítást. Utánaolvasok mostmár.

      Törlés