2011. augusztus 26., péntek

A Szentpéteri kapu címere

Igen, ez volt a múltkori címeres bejegyzésünk feladványának a megfejtése, és ti sikeresen meg is fejtettétek. 
És hogy mit látunk a címeren?
A címer álló, kék színű, háromszögletű katonai pajzs, amelynek mezejében felül nyitott szárnyú, ezüst kapu található, alul pedig egy arany kulcs. A pajzstartó az egyik oldalon zöld tölgyfaág arany termésekkel, a másik oldalon zöld olajág ezüst termésekkel. A pajzs alatt egy szalagon a városrész neve.
A címer központi motívuma tehát egy kapu. Az út, amely ezen a kapun keresztül vezetett, a Sajó völgyének egyik legjelentősebb mezővárosával, Sajószentpéterrel kötötte össze Miskolcot, illetve azon keresztül a gömöri bányavidékkel és Északnyugat-Magyarországgal, ami felé a miskolci kereskedők tevékenysége is irányult. A címeren a kapu nyitva áll, mert Miskolc a nyitott kapuk városa.
Sajószentpéter címere a mezőváros templomának védőszentjét, Szent Péter apostolt ábrázolja. Szent Péter apostolt az európai heraldikai hagyományban egy (vagy két) kulcs szimbolizálja, ez a kulcs motívumának a magyarázata.
Az – akkor még csak – tervezett címer leírása Miskolc Megyei Jogú Város közgyűlésének 2010. február 11-i jegyzőkönyvéből való. Ezen a közgyűlésen ismertették a terveket, és el is fogadták azokat. Az én fantáziámat viszont az izgatja, hogy kik készítenek címerterveket? Miskolc város önkormányzata kivel/kikkel készíttette el a hiányzó városrészi címereket? És a jegyzőkönyvben – vagy bárhol máshol, pl. a város honlapján – miért nem esik egy szó sem a tervek készítőiről? (A jegyzőkönyv kutatómunkát végző szakértők-ként hivatkozik rájuk.) Ti mit tudtok ennek a gyakorlatáról?


Kapcsolódó bejegyzések:

2 megjegyzés:

  1. Milyen szép lenne a toronyház oldalán. Persze csak egy felújítás és alapos pucolás után.
    Bocsánat, nagyon beleéltem magam...

    VálaszTörlés
  2. nekem úgy rémlik, hogy dobrossy biztos részt vett benne. gondolom, pár kollégájával csinálták, de többet nem tudok.

    VálaszTörlés