2012. november 21., szerda

Rendeletek, melyeknek órái meg vannak számlálva

Néhány nappal ezelőtt az index.hu cikkezett arról, hogy idén az önkormányzatok saját hatáskörükben közösségellenesnek minősíthettek és megtilthattak, ennek megfelelően pedig pénzbírsággal sújthattak olyan tevékenységeket, melyek egyébként nem büntetendő cselekmények. Az Alkotmánybíróság az ezt lehetővé tévő törvényhelyet már alkotmányellenesnek minősítette, de a helyi rendeletek ettől függetlenül nem tűnnek el egyből.
Az index újságírója lelkesen idézgetett a számára bizonyosan bizarrnak tűnő rendeletekből, köztük a miskolciból is, idézzük:

„Miskolc nem aprózta el. Áprilisban meghozott, szeptemberben kibővített rendelete számításaink szerint összesen 69 féle dolgot minősít közösségellenes magatartásnak. Bírságra számíthat például az, aki
  • fűre hajt a kocsival („zöldterületre járművel ráhajt, vagy azon parkol”),
  • virágot szed („közterületen lévő virágot, dísznövényt szed, károsít vagy élő növény részeit engedély nélkül begyűjti" – eszerint nemcsak az ágyásból kilopott dáliáról, hanem az útszéli ibolyáról is szó van)
  • idegesítően berregteti a motorját („gépjárművével az épület kapualjában, udvarán indokolatlanul, a gépjármű rendeltetésszerű használatával össze nem egyeztethetően zajt okoz”)
  • óvatlanul rázza ki a porrongyot („épületből ablakon keresztül portörlő ruhát úgy ráz ki, hogy azzal az ablak alatt vagy mellett elhelyezkedő lakásokat beszennyezi”)
  • vagy eteti a galambokat.

Ezek a különlegesebb példák voltak, de Miskolc 69 tilalma között megtalálható az efféle rendeletek visszatérő motívumainak többsége is. Szinte minden ilyen rendelet foglalkozik például a házak környékének rendben tartásával. Bírsággal fenyegetik, aki nem takarítja a háza előtti járdarészt, nem vágja le a kilógó gallyakat, nem söpri el a havat, nem nyírja le a füvet.”

A cikk linkeli a miskolci rendeletet, ahol átolvasható az említett 69 tilalom.
Én meg is tettem, mert az indexes írás ironizáló hangneme ellenére miskolci lakosként érzékelem ezeknek a problémáknak a súlyosságát. Látom, ahogy felső kategóriás kocsik alsó kategóriás IQ-jú sofőrjeikkel ott állnak meg, ahol akarnak, ha ez egy karbantartott és éppen növésnek indult kicsiny gyep, akkor ott. A piacon látom, hogy vannak, akik nem a maguk által elültetett és nevelgetett virágokat árulják: előfordul, hogy a városi virágkiültetések idejében megszaporodik a piacon eladásra kínált hasonló dísznövények száma. (Vesd össze ezzel a könyves telefonfülkék sorsát.) Tudom, milyen úgy megpróbálni elaludni esténként, hogy a tuningmániás szomszéd éjszaka indul bemutatkozó körútra a sportkipufogós tragacsával. Látom, hogy néhányan mi mindent megtesznek azért, hogy szűkebb és tágabb környezetüket is tisztán tartsák, de az ő erőfeszítésük mindaddig szélmalomharc marad, amíg mások nem hajlandók tekintettel lenni a körülöttük élőkre. Amíg szemetet kihajigálnak, folyadékot kiöntenek az ablakon és a többi.
Ez a rendelet olvasható persze úgy is, mint ami nevetségesen túlszabályozni igyekszik egy közösség életét. Én sajnos másként olvasom: számomra azt jelenti, hogy ebben a közösségben bizony ilyen problémákkal kell állandóan szembesülni, ez a társadalom bizony még nem érett arra, hogy mindenféle szankciók kilátásba helyezése nélkül, pusztán civilizáltságból képes legyen a másik munkájának, tulajdonának, nyugalmának, magánéletének tiszteletére. Ez bizony egy nagyon szomorú látlelet a társadalmunkról. És minél több időt töltök nyugaton, annál inkább így látom.
Bocsánat, ez most megint negatív hangú bejegyzés lett. Jövő héten hazamegyünk, ki tudja, addigra lehet, hogy sok minden változik (na persze...).


Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés:

  1. Az a véleményem, hogy teljesen mindegy, h mit és hogyan szabályoznak, ha annak a szabályozásnak nem hoznak érvényt, azaz senkit nem büntetnek meg miatta.

    És nem csak ezek miatt, ettől sokkal nagyobb dolgokra is tojik itt mindenki, a város, a rendőrség, az itt lakok...

    Szomorú, de minden erőfeszítést hiábavalónak érzek, pláne akkor, ha a szabályokat maga a város, pl. a holding egyes cégei veszik semmibe. Csak nézzük meg, h a közmű cégek mit lerendeznek egy hibaelhárítás vagy javítás során. Főutca díszburkolata? Újonnan aszfaltozott Andor utca? Mit bánják ők, mennek, pusztítanak, aztán úgy ahogy megcsinálják és kész. Nincs olyan közműberuházás, útépítés, ami után néhány méter műanyag szalag ne maradna a fákon, oszlopokon, esetleg pár elárvult bója, tábla... Pedig azt nem hülyepistike hagyja ott, hanem maga a város. Érdekel vkit? Nem. Mondjuk engem, de az kevés.

    Minden jogszabály annyit ér, amennyit betartanak belőle. Nagy igazság...

    A másik, ami eszembe jutott. Egyáltalán hogy lehet érvényt szerezni egy ilyen törvénynek, h ne rázd ki a porrongyot az ablakon? Hova kell jelenteni a szomszédot? Hogy bizonyítsam? Mi az eljárás?

    A papír sok mindent elbír, ezeket a rendelkezéseket is, de teljesen életképtelenek. Nem is tud róluk senki. Brümmögő autó/motor az utcán? Mit csináljak vele? Menjek le, feküdjek elé és hívjam Krizát? Vagy hogy?

    VálaszTörlés