2013. január 17., csütörtök

A középkori Miskolc templomai

Ahogy a középkori utcahálózatról írt bejegyzésünkben ígértük, most a középkori Miskolc templomainak és kápolnáinak felsorolása következik, nyugatról kelet felé haladva.


View Miskolc középkori templomai in a larger map

Szent György-kápolna
Az Avas-tetőn állt, a mai kilátótól keletre. 1376 előtt épült, az Avas is róla kapta korabeli nevét (Szent György-hegy). Pontos helye nem ismert, ahogy pontos megjelenése sem. Az 1544-es török támadásban pusztult el. Ez a kép adhat fogalmat róla, bár inkább csak a helyéről, mert már ez is bőven a pusztulás után készült:



Szent István-templom
Ez a mai avasi református templom. A fenti képen az előtérben látszik. Egy kisebb templom helyén a XV. század végén épült, akkoriban nagyon korszerű körüljárós csarnokszentélyes kialakítással, hálóboltozattal. A boltozat sajnos alig fél évszázad múlva, az 1544-es török támadáskor megsemmisült. De még így is a középkori Miskolc egyetlen fennmaradt temploma.


Boldogasszony-templom
A mai Deák téren volt, az újvárosiak használták. A XV. század vége felé épült, hogy aztán 1544-ben el is pusztuljon. A mai minorita rendház építésekor (a XVIII. században) még felismerhetők voltak a maradványai.

Mindszenti kápolna
A mai mindszenti templom helyén épült a XV. században, az ottani ispotály lakói számára. Kitaláljátok-e, hogy mikor pusztult el?

Azt hiszem kijelenthetjük, hogy Miskolcon 1544-ben ért véget a középkor. Az a támadás olyan lehetett, mint egy apokalipszis. Talán ha lett volna városfal, nem pusztult volna el szinte teljesen a város.

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése