2013. február 21., csütörtök

Mások szemével: Miskolc a mi Detroitunk

Az év elején indult új blogplatformon, a magyarul elég viccesen hangzó Kinján egyre jobb magyar tartalmak vannak.
Itt találtam egy érdekes írást Petrány Mátétól, ahol Miskolc van Detroittal párhuzamba állítva egy amerikai cikk apropóján.

Forrás: jalopnik.com

Egy-két kiemelés tőlem, de nézzétek meg az eredetit is:
„Valóban, a rendszerváltás legnagyobb vesztesein röhögni kurva sportszerű. Egy városon, amit kétszázezer lakos fölé pumpált a piactól független szocialista gazdasági modell, hogy aztán a kilencvenes években szétlophassa a hirtelen leállított üzemeket privatizálás címén bárki, aki épp arra jár. Modernizáció helyett munkanélküliség egy szellemvárosban, aminél lassan már Pécs is nagyobb lesz.”
„Persze nem érdekel, hisz az életben nem költözöm vissza. Kinőttem, és nincs is értelme. Csak azt nem felejtem el, hogy ezt az országot még mindig részben az tartja egyben, amit Miskolc termelt ki magából százötven év alatt. Meg Ózd, ha már a mélyszegénység mappát kapargatom. És egy darabig az is fogja, mert ha jól hallom, a Dunaferr is köhécsel, külföldi acélt venni meg ilyen múlttal azért elég ciki. És drága is, szóval még marad a diósgyőri.”
Erről a Miskolc–Detroit párhuzamról már mi is írtunk korábban: Funkciójukat vesztett épületek esélyei.
Érdekes, hogy a hasonlóan nagyon erős acélipari háttérrel rendelkező Pittsburgh, melynek a lakossága szinte megfeleződött az acélipar összeomlása után, most egyike Amerika egyik legélhetőbb városainak: America's Most Liveable Cities
Szeretnék egyszer egy „Miskolc a mi Pittsburgh-ünk” bejegyzést is írni.

Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés: