2013. február 22., péntek

Egy eltűnt Lajta Béla-épület Szirmán

Lajta Béla a századforduló egyik legnagyobb nevű építésze volt. Épületei közül valószínűleg mindenki ismeri az Új Színházat (az egykori Parisiana-mulatót), ha máshonnan nem, hát a hírekből.

Az egykori Parisiana-mulató. Forrás: Wikipédia
Szintén híres és nagyon jól sikerült épülete a Vakok Tanintézete, szintén Budapesten:

Forrás: Wikipédia

Nemrég Kapusi Krisztián történésztől megtudtam, hogy a mai Miskolc területén is volt egy épülete, nem is kicsi, és nem is akárkivel tervezte: Lechner Ödön volt a társalkotó.

Klein Mór kastélya 1903 körül épült Szirmán. A zentai tűzoltóság mellett ez volt Lajta lechneri korszakának legmonumentálisabb épülete. Nagy park is tartozott hozzá.

A park felőli homlokzat. Forrás: Lajta Béla Virtuális Archívum

Ami igazán megdöbbentő, az az, hogy ma már nyoma sincs, még azt se tudjuk, hogy pontosan hol állt, pedig több kutató próbálta már kideríteni. Szerintem idős, tősgyökeres szirmaiak még biztos meg tudják mondani, hogy hol volt.
Nincs köztetek ilyen?

Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés:

  1. Egy ideje engem is foglalkoztat a kastély története. Ismerősöktől hallottam, akiknek hozzátartozóik mesélték, hogy a kastély a mai Árvácska utca, valamint Új Élet utca környékén állt, tehát Szirma elején. Az illető egyszer jutott be oda, mert nem nagyon engedtek be idegeneket. Maga az épület 1944-ben semmisült meg (a németek felrobbantották) Szívesen megtudnék többet is róla, igazán kár érte, hiszen értéke lehetne Szirmának.

    VálaszTörlés