2013. december 3., kedd

Neonreklámokra vadászunk

Vendégbejegyzés – ismét Walter Mittytől.

„A szocializmus jobb a kapitalizmusnál. Kivéve...” Mikes György hatvanas évekbeli humoreszkjében a párbeszéd résztvevői meg is fogalmazzák, melyik az az EGY eset, amikor amaz jobb, mint emez. Nagyvárosban, ködben, éjszaka. Merthogy az üzletek neonfeliratai egyiknél olyanok, hogy „Baumstark és Tsa.” vagy „Horváth Lali Kocsmája”, míg a másiknál csak annyi, hogy „Keravill”, „Méteráru”, „Zöldért”. És a kapitalizmusban az ember pontosan ki tudja találni, hol áll éppen, melyik körút melyik sarkán, míg a szocializmusban, ugyebár, nemigen.
A hetvenes évek közepén készült Utánam, srácok! című tévésorozatban is mi mással jellemezhették volna a történet helyszínéül szolgáló nagyvárost, nevezetesen Miskolcot, mint az esti homályban is ragyogóan világító bolti neonokkal. Az egyik epizód főcímét végig ilyen piros-kék-sárga képek teszik ki. (Nota bene, a felvételek bizonyára a fővárosban készültek, az egyszerűség végett.)
Az ötven-hatvan-hetven-nyolcvanas évek miliőjéhez hozzátartoztak ezek a jellegzetes városképi elemek. S bár az adott politikai rendszer „elvi” velejárói, pláne „szimbólumai” voltak, a kapitalizmus újbóli eljövetelével kezdtek eltűnni. Nem kerültek a helyükre újak, új nevekkel, feliratokkal. A (nyomda)technika vívmányai és az a tempó száműzhette a villanymeghajtású grafikai játékokat  a cégérekből, amivel manapság alakulnak, szűnnek meg és váltják egymást az épületek, boltok, szolgáltatások bérlői, gazdái, működtetői.

Ha valaki napjainkban neonfeliratokat kezd keresni, hamar rádöbben: alig talál. Jelen sorok írója néhány hónapnyi nyomozás után megkockáztatja: talán tíz sincs (!) jelenleg már egész Miskolcon... Ahol még akad egy, lehet, hogy épp holnap, vagy a jövő hónapban cserélik ki, veszik használaton kívülre, szedik-verik le, takarják el.
Márpedig ha ezt a technológiát és látványát egy adott kor jellegzetes városképi elemének tekintjük, akkor valamiképp alkalmas volna a megőrzésre. Legalább emlékében, látványában, képi megörökítésében.

Szeretnénk minél többet találni, ami ma még lefotózható.
A főutcán, a Városház tér és az Ady-híd között jószerével már nincs egy sem. Talán még félreesőbb utcákban, vagy külső városrészek nem teljesen átépített egykori bolti épületein fellelhetők. Perecesen, Diósgyőrben, netán az avasi lakótelepen, s más efféle helyszíneken. Lakóházak között, szűk utcácskákban megbújva. S ha van is még, nemigen világít már esténként. De még le lehet fényképezni. Ha mást nem, töredezett maradványait, mint a néhai Avas szállón a volt Kossuth mozi „Filmszínház” feliratát. Máshol már csak a neonok hűlt helyét.

Arra biztatjuk olvasóinkat, segítsék a keresést-kutatást. Akár tippekkel (ki hol tud ilyet), akár saját készítésű fotókkal.
Egy Picasa-galériába gyűjtjük az eddigi találatokat (kicsit kibővítve, egyéb régi üzleti cégérek képeivel), ott lehet ellenőrizni, megvan-e már egy-egy találat, vagy friss felfedezésnek minősül. A lelkes lokálpatrióták segítségét előre is köszönjük!

A cím, ahova az üzeneteket várjuk:
wmitty16 [kukac] gmail.com

Még egyszer a galéria: NEON

És egy kis játék: az olvasó vajon kitalálja, hogy ez a három neonfelirat hol látható ma is?





Kapcsolódó bejegyzések:

2 megjegyzés:

  1. Vasgyári piac és Pereces. A másodikban nem vagyok biztos.

    VálaszTörlés
  2. Mivel sokat sétálok a városban, ezért könnyű.
    1. Az Andrássy utcán, a piaccal szemben
    2. Észak Kiliánban a Munkás utca és az Erdélyi u. közötti téren
    3. Perecesen a Faller utcán.

    bónuszként
    A Csabai kapuban a kórházzal szemközt lévő üzleten is van neon felirat.

    VálaszTörlés