Koháry István: Embernek ételében mértékletesnek kell lenni... (1682–1685 k.)
„Örömben hogy legyünk, s hogy jókedvet vegyünk, van gondom italra,
Lotombergi borra, olaszra, spanyorra s finum tokajira,
Narancs, citromosra és rozmaringosra s az jó vernaciára.
Ürmös a sopronyi, örvényes bazinji, zsályás az tarcali,
Nem kell keresztúri, sem a szentpéteri, hanem mézesmáli,
Kihagyjuk az vácit, gyöngyösit, miskolcit, nem minden kedveli.”
Bertalanffi Pál: Világnak két rend-béli rövid ismérete, Nagyszombat, 1757.
„Borsod Vármegye; azon névü mezö várostó eredett. A’ fö-városa Miskólcz; melly-is igen nagy, és népes, a’ boráról-is hires...”
Kapcsolódó bejegyzések:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése