2012. augusztus 10., péntek

„Klinker”

Tegnapi hír a Minap.hu-n, hogy már szigetelik a Science Múzeumot (a kép is innen származik).

Kép forrása: http://minap.hu/news.php?extend.56811.4
A cikkből megtudhatjuk, hogy „marad a téglaborítás, így továbbra is a megszokott, »patinás« homlokzata az egykori egyetemi fűtőmű épületének”, illetve hogy „a meglévő falazatra kerül a fehér nikecel, amire úgynevezett klinker burkolat kerül, mely hatásában megegyező lesz a régi külsővel”.
Mi ezzel a gond? Az, hogy itt minden bizonnyal az ún. klinkerlapról van szó, ami egyáltalán nem tégla, hanem egyfajta vékony, csempeszerű téglapótlék. Előnye, hogy könnyebb vele bánni, kisebb helyet foglal és lényegesen olcsóbb, mint az igazi tégla, ezért sajnos manapság széleskörűen használják. Megjelenésében („hatásában”) viszont egyáltalán nem olyan, mint a tégla, még egy laikus is messziről látja, hogy ez bizony nem az. Még rosszabb a dolog, ha „patinás” hatást szeretnének elérni, és ezért ún. „antikolt” klinkerlapot tesznek fel, mert az még művibb hatást kelt. Ez szerintem Miskolc egyik építészettörténetileg legjelentősebb épületén nem megengedhető.
A klinker egyébként nem azonos a klinkerlappal. A klinker a téglánál kisebb porozitású, ezért nehezebb és jobb fagyállóságú égetett kerámiaféle, amiből régen burkolótéglát csináltak, ma meg úgy tűnik, hogy klinkerlapot.
Érdekesség, hogy amikor az Amerikai Egyesült Államokban, Boulderben jártam, megfigyeltem, hogy  Magyarországgal ellentétben ott az új épületeket is rendes téglával burkolják. Egy helyi építésztől megtudtam, hogy ez nem valamiféle fejlett esztétikai érzék eredménye: egyszerűen ez olcsóbb, mint a vékony, mert az utóbbit ott úgy készítik, hogy a hagyományos téglát vágják szét.

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése