2012. október 14., vasárnap

Bevásárlóközpontok egykori ipari épületekben

Szerzőtársunk, Dávid első írása a blogon arról szólt (akkor még olvasói levélként), hogy vajon miért nem a rengeteg üresen álló ipari épületben alakítják ki a bevásárlóközpontokat.
Akkor volt olyan hozzászóló, aki szerint ez hülyeség.
Nos, a közelmúltban két budapesti példát is láttam erre.
Az egyik egész nagy, ez az Új Buda (sic) Center, a volt Kábelművek gyárcsarnokának átalakítása:

Kép forrása, további képek: http://ujbudacenter.hu/rolunk
A másik egy kisebb, ezt Budapesten, a VII. kerültei Bethlen Gábor utcán fotóztam:


Szóval vannak ilyenek, és nem is túl messze.

Kapcsolódó bejegyzések:

4 megjegyzés:

  1. Én sokkal inkább azt nem értem, hogy miért kell zöld mezős ipari parkokat kiépíteni a város körül (látszólag teljesen feleslegesen, hisz én nem látom, hogy hosszú, tömött sorokban jönnének a befektetők/beruházók ide) holott akár az LKM, akár a Digép, de említhetném a cementgyárat és a környékét, a régi nádasréti LKM koksztárolót, stb.-stb. ott állnak, rohadnak pusztulnak kihasználatlanul.

    Amúgy a kérdésre a válasz vszínű az, hogy egy teljességgel elbaltázott kv.-i rendelkezés szerint ezeken a helyeken akkor lehet valamit csinálni, ha előbb azt kármentesítik, amihez kapcsolódóan már a felmérés sem két forint, hát még annak a megvalósítása.

    Nincs olyan hülye befektető, aki ebbe milliókat ölne, inkább befoglal egy érintetlen területet és kész. Így aztán a lepusztult öreg terület is megmarad, meg egy eddig hibátlan is tönkre megy. Ez ám a deal!

    VálaszTörlés
  2. Ráadásul a zöldmezős ipari parkokban minden ki van már építve, jóformán csak a csarnokot kell felhúzni. Inkább az önkormányzatnak kellene barna mezős ipari parkot is építeni, a zöld mezősek mellett.
    Amúgy van pozitív példa Miskolcon is, a volt halna területét feldolgozó cég, logisztikai központot épített a halna régi helyére.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez pont rossz példa! Végre, hosszú-hosszú, évekig tartó huzavona után megoldották ezt a halna kérdést (tudnék róla mesélni), hurrá, nagyon örültem neki. Akárhonnan nézve kialakítottak egy szép lépcsős területet, végre az avas oldala kinézett valahogy. Erre mit csinálnak? A helyett, hogy beültetnék fűvel/fával (ahogy általában egy rekultivált területet illik) rátettek egy újabb bádogvárost, azaz a magasban nézhetjük ezt, alatta meg ugyanúgy rohad a régi acélmű.

      A minimum az lett volna, hogy a halna oldalát vissza adják a természetnek, a "logisztikai központot" pedig leviszik a gyár területére, ahova nyugodtan bemehet a vonat, a kamion stb.

      A halna tetejére hogy fog? Megint kiépítenek mindent? Miért is? Mert most épp arra lehet könnyű pénzt szerezni, miközben ami lent van csak fel kéne újítani, vagy csak egyszerűen használni kellene???

      Nem mellesleg ez a logisztikai központ is egy nagy átverés csak. Megírták a helyi lapok, h az igazából egy inkubátor terület lesz, ahová várják a betelepülni vágyó feltörekvő cégeket (ha igaz). Haha, ide várni a befektetőket...

      Na ezért kár volt az évtizedes küzdelem, annak ott semmi keresnivalója nincs. Én biztos vagyok benne, hogy az csak valami könnyen jött pályázati pénz felhasználása értelmetlen célra. Sajnos ez van, nem hiszem el, hogy azt valós piaci igény hívta életre.

      Csak abba gondoljunk már bele: logisztikai központot oda építenek, ahol van áru/termék/alapanyag, amit raktározni kell, mozgatni, készletezni, kivinni, behozni, stb. Itt ugyan mit fognak tárolni? A környéken sincs semmi...

      Törlés
  3. Kicsit megkésve, de az egri Agria Park is illik ehhez a bejegyzéshez.
    http://epulettar.hu/cikk/2008-ban-keszul-el-az-agria-park

    VálaszTörlés