2011. október 26., szerda

Funkciójukat vesztett épületek esélyei

Ha egy épületnek megszűnik az eredeti funkciója, akkor az igen gyorsan pusztulásnak indul. Vagy kiürül, és azért, vagy pedig mert átalakítják valami mássá, ami vagy jól sikerül, vagy nem. Legtöbbször nem, mert az új funkció egész más, mint az eredeti, és az átalakítás sem túl érzékeny. Lásd a második világháború után szociális otthonnak berendezett barokk kastélyokat.
Ez onnan jutott eszembe, hogy láttam egy fotógalériát magukra hagyott detroiti épületekről. A történetet talán mindenki ismeri: száz éve az autóipar fellegvára volt a hely, de ma már nincs szükség arra a fajta iparra.


Ahonnan a fentieket belinkeltem, van még több is: 

Nem nehéz észrevenni a párhuzamot a mi vasgyárunkkal, még ha nálunk nincsenek is ennyire díszes épületek.





Ami nagy különbség, az az, hogy Detroit a világ leggazdagabb és egyben egyik legnagyobb országában van, míg Diósgyőrről ez messze nem mondható el. Innen nézve a vasgyári épületek fennmaradása eléggé kérdéses, és ez nagy szomorúsággal tölt el. A magam részéről megpróbálom dokumentálni őket, amíg még láthatóak, de tekintve, hogy ezt szabadidős projektként teszem, nem haladok túl jól.

Frissítés:
Lancelot nevű oldasónk küldte az alábbi linket:
Itt a mai fotókra rá vannak montírozva a régi fotók. Ami igazán hatásossá teszi a dolgot, az az, hogy a régi fotókon rajta vannak a régi emberek is. Mintha kísértetek lennének :-(

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése