2012. augusztus 16., csütörtök

Apostoli exarchátus

A trianoni döntés után Magyarországon húsz eperjesi és egy munkácsi egyházmegyéhez tartozó görög katolikus egyházközség maradt. 1924 nyarán az Apostoli Szentszék ezen parókiák számára hozta létre az Apostoli Adminisztratúrát. A Hajdúdorogi Egyházmegyéből átsorolt miskolci parókia lett a központ, és a Búza téri templom székesegyházi rangra emelkedett.
1946-tól viszont a hajdúdorogi püspökök vezették kormányzóként az exarchátust egészen 2011. március 5-ig, amikor a Szentszék Orosz Atanázt püspök exarchává nevezte ki. Ezzel lényegében életképes egyházkormányzati egységként folytathatja az exarchátus a működését.
A kibővített exarchátus élére tehát püspök került, Miskolc pedig püspöki székhely lett, ami a város életében is nagy jelentőségű. Dr. Orosz Atanáz azóta elfoglalta a rezidenciáját is: a Szeles és a Huszár utca sarkán lévő püspöki székhelyet Erdő Péter bíboros, prímás 2012. április 14-én szentelte fel. Az épületet 13 évvel ezelőtt vásárolta meg az egyház a honvédségtől, azóta inkább csak kisebb állagmegóvási munkákat végeztek rajta. Most viszont sor került egy teljes körű felújításra és átalakításra: emelet-ráépítésre is.


 

A ráépítés szerintünk azonban kissé felemásra sikerült: nem mer modern lenni, de azért megpróbál friss és egyedi lenni (tehát nem a meglévő épület stílusát, kialakítását követi). A félköríves ablakok, a könyökfák mind-mind olyan megoldások, amik az eredeti épülethez nem illenek, viszont valamiféle hagyományos hangulatot szeretnének sugallni, véleményünk szerint nem sok sikerrel. A ráépítés, de különösen a timpanon fölötti, kissé túlméretezett rész a félköríves záródással és az aránytalan körablakokkal olyan, mintha agyon akarná nyomni az egyébként jó arányú régi épületet.



A bejárat feletti homlokzat ikonját Seres Tamás képzőművész készítette. Nyilvánvaló művészi értékei mellett nem érezzük a homlokzat szerves elemének, tovább növeli az épület nem éppen meggyőző eklekticizmusát.



Kapcsolódó bejegyzések:

1 megjegyzés: