2011. március 18., péntek

A diósgyőri vár melletti tó

Ezt a képet valószínűleg mindenki ismeri:
Ludwig Rohbock metszete a XIX. sz. közepéről
Ha esetleg valakinek nem ugrana be, hogy honnan, annak segítek:
kép forrása: http://papirpenz.hu/reszletek/478
A nem miskolciak valószínűleg észre sem veszik, hogy van rajta egy "oda nem illő" dolog: az egykori halastó.
A tavat sajnos az 50-es években feltöltötték, és a mélyén fakadó forrásokat bekötötték Miskolc vízellátásába. A tó emlékét jelenleg a Tavi-forrás vízmű és a Tópart utca neve őrzi.
Érdemes megnézni a területet a levéltári portál térképein is:
Forrás: http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html
A tó egykoron összeköttetésben állt a több forrás által táplált várárokkal, érdekes műszaki megoldásként egy bukógát kötötte össze azzal. Mellette folyt a malomárok, ez még most is megvan, de az egykori királyi malom épületében jelenleg autószerviz és szikvízüzem működik (természetesen mindkettő a várról kapta a nevét, mint a környéken szinte minden). A tó helyén most egy nagy semmi van: kertek végi, beépítetlen terület. Ami szerintem még mindig jobb, mintha valami épülne oda, mert így legalább az esélye megvan, hogy egyszer visszaállítják a tavat. Nemcsak a látvány miatt lenne érdemes: a tó feltöltése óta a környéken igen magas a talajvíz.
A Hadas Műterem Kft. 2004-ben a diósgyőri vár és környezetének rendezésére kiírt (eredménytelen) pályázaton már adott is tervi javaslatot a tó visszaállítására, ennek azonban sajnos nem lett folytatása:
Letöltés pdf-ben (15,3 MB)
Tavaly a város ún. Anjou-ligetet tervezett a területre, ami gyakorlatilag egy szalonnasütőhelyekkel, padokkal ellátott park lett volna, aztán év végén a környékbeliek idegeit egy olyan levél borzolta, ami szerint parkolót kívánnak oda építeni. Információink szerint ezt a beruházást Szőke László, a Főépítészi, Városfejlesztési és Rendezési Osztály vezetője (nagyon helyesen) leállította.
A természet egyébként vissza szeretné foglalni, ami az övé, ezeket a képeket tavaly karácsonykor készítettem:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése