2011. június 17., péntek

Vizuális merényletek a jó ízlés ellen az operafesztiválon

Talán kommentárt sem igényelnének a képek, mégis írok.
Az operafesztivál a város egyik legrangosabb rendezvénye lenne, viszont ami ennek kapcsán a főutcán történik, az egy poros kis falu búcsújában talán elnézhető lenne, na de itt...? (Bocsánat, ez nem urbánus sznobizmus akar lenni a részemről.)
A sátrak elkeserítőek, miattuk a sétálóutca egy rosszabb kemping (vagy hippifesztivál) benyomását kelti, s ezt az érzést az évek alatt jelentősen megkopott sátorponyvák csak fokozzák.


A varietas delectat elve alapján kihelyezett fa- vagy furnérbódék sem javítják az összképet.


Már írtunk egyszer azokról az igénytelen hirdetőtáblákról, amik a belvárosban pöffeszkednek. Az operafesztivál reklámjainak, plakátjainak, kiadványainak tipográfiája is megérne egy misét, és a jövőben fogunk is efelett lamentálni egy sort, most azonban csak újra rácsodálkozunk, hogy milyen hirdetőtáblákon feszít az európai hírű fesztivál programja...


Mindez azonban eltörpül a fesztivál fő attrakciója mellett: ehhez a kapuhoz tényleg nem kellene kommentárt fűznöm. 


Frissítés (2012. VII. 25.):
Gulyás Róberttől kaptuk az alábbi képeket, ezzel a kommentárral:

Még az első Operafesztivál idején lőttem ezeket a képeket annak környékén, akkor a polgármester nem reagált rájuk, pedig nagyon udvarias levél kíséretében juttattam el neki a képeket. Ezek a látványok ugyanis nem pénzzel orvoshatók, hanem okos szabályozással, jó ötletekkel, azok felkarolásával, és pl. a város vizuális stúdióinak és műhelyeinek összefogásával, vagyis önkormányzati hatáskörbe tartozó aktív odafigyeléssel.
Talán nem kell magyaráznom, hogy nem a kritika, vagy a lejáratás szándéka vezet (ezt volt aki annak idején is már a fejemhez vágta), hanem a figyelemfelkeltés és jobbítás szándéka. Annak idején egyhetes önkéntes munkával számos főutcai boltot sikerült szóbeli beszélgetéssel rávennem, hogy javítson saját megjelenésén. 
Nem kellett rendelet és felügyelő hatóság se hozzá. Hiszen az ilyesmi az illetőnek is érdeke, pénzébe nem, vagy alig kerül, csak rá kell jönnie erre.





Róbert vonatkozó galériája még több elrettentő képpel itt található:


Kapcsolódó bejegyzések:

3 megjegyzés:

  1. Sajnos egyet kell értenem. Ez is olyan, mint annyi minden a városban: akár jó is lehetne, de pl. az ilyenek miatt nem az. :(
    K.

    VálaszTörlés
  2. És ezek a képek ráadásul nappal készültek...

    Vasárnap estefelé voltunk kint, a sátrak a maguk igénytelenségében üresen álltak, csavargók, alkeszek és koldusok bolyongtak közöttük és minden arrajárót (meglehetősen agresszív modorban) próbáltak lehúzni, csak az Erzsébet téri kajáldáknál volt némi mozgás. Tisztára, mint egy kísértetváros, miniben... :(

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy végre létezik egy ilyen web-oldal.
    Még az elsö Operafesztivál idején löttem ezeket a képeket annak környékén, akkor a polgármester nem reagált rájuk, pedig nagyon udvarias levél kíséretében jutattam el neki a képeket. Ezek a látványok ugyanis nem pénzzel orvoshatók, hanem okos szabályozással, jó ötletekkel, azok felkarolásával, és pl. a város vizuális stúdióinak és mühelyeinek összefogásával, vagyis önkormányzati hatáskörbe tartozó aktív odafigyeléssel:

    https://picasaweb.google.com/102698645782051468731/Portfolio_Feliratok#

    VálaszTörlés