2012. június 25., hétfő

Parkolás Tapolcán

A sajtó korábban már foglalkozott a magánparkolók által foglalkoztatott ún. fehajtók tevékenységével, akik az út mentén állva hirdetik parkolójukat, és terelik be a turistákat szállító autókat az általuk üzemeltetett parkolóhelyekre. A minap.hu megkereste a miskolci polgármesteri hivatal hatósági és ügyfélszolgálati osztályát, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy a vendégfogók alkalmazása nem a hivatalra tartozó tevékenység. Mi  viszont értetlenül állunk ez előtt.
A hétvégén Tapolcán jártunk, és azt láttuk, hogy a Hotel Kitty magánparkolójának felhajtói már Tapolca elején ott álltak, aztán a hotel felé közeledve egyre többen lettek, nagy P betűs felsőt viselve integettek, és igyekeztek beterelni az autókat a hotel parkolójába. Láthatóan sikerrel jártak, ugyanis a szálláshely előtt egyre gyűlt a kocsi, miközben a város által üzemeltetett parkolóban, az út túloldalán alig állt jármű.
Nem tudom, mennyivel ajánlanak alá a városi parkolónak, ha egyáltalán olcsóbbak, azt azonban tudom, hogy megtévesztő módon szerzik a kliensek egy részét: erőteljes jelenlétükkel, ruházatukkal, tábláikkal ugyanis azt a benyomást keltik, mintha ők lennének a „hivatalos”, esetleg egyetlen parkolóhely képviselői. A Tapolca elején álló felhajtó nagyon hivatalosnak tűnő tábláján ez állt a P jel mellett: A BARLANGFÜRDŐHÖZ. A tábla persze nem hazudik, nem állítja, hogy ez lenne a Barlangfürdő saját parkolója, s azt sem, hogy ez az egyetlen parkoló a Barlangfürdő közelében, csakhogy a Tapolcát nem ismerő látogatót könnyen meg lehet így téveszteni.
Aggályaim vannak abban a tekintetben is, hogy közterületre táblákkal kiállni vajon nem számít-e reklámtevékenységnek, amiért fizetni kellene. Valaki, aki ért ehhez, felvilágosíthatna.
A felhajtók tehát a közterületen állnak (vajon a két sávot elválasztó fűsávban nem tilos-e, nem balesetveszélyes-e tartózkodni?), megtévesztő táblákkal terelgetik parkolóikba a tudatlan turistákat, miközben a város parkolási pénzektől esik el. Ez tényleg nem tartozik semmilyen hivatalra?
Pár évvel ezelőtt Olaszországban, Punta Sabbionin találkoztunk először a magánparkolók felhajtóinak agresszív fellépésével. Csak a véletlennek köszönhettük, hogy nem hajtottunk be a magánparkolókba, miközben nem is messze ingyenes parkolási lehetőség állt a turisták rendelkezésére. Minket nem húztak csőbe, de mégis feldühített ezeknek a turisták lehúzására szakosodott műfaj művelőinek az erőszakossága. Szomorú látni, hogy nálunk is egyre inkább elterjednek. Furcsa, hogy egy magát elegánsként pozicionáló hotel ilyen legkevésbé sem elegáns módszerekkel próbál további bevételhez jutni. 
Miközben nyugatról várnánk a turistákat, abban reménykedve, hogy az elégedett német turista majd a barátainak is ajánlja a helyet. Persze még az is lehet, hogy a magánparkoló vendégeként elégedettebben távozik: a Régió Park Kft. tapolcai parkolóhelyének tábláján ugyanis még véletlenül sem olvasható semmilyen európai nyelven, hogy mik a parkolás szabályai. Miért is lenne kiírva Miskolc turisztikailag kiemelt helyén másként, mint magyarul...? Azt esetleg még meg is fejthetni szótár segítségével a jól felkészült turista, hogy a hét napjain hogyan alakulnak a parkolási szabályok, de hogy a nyári időszakban mi a helyzet, az már komolyabb nyelvtudást igényel. Ha pedig téved, megbüntetik.
Welcome to Tapolca, please spend your money here.


Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése