2012. július 7., szombat

Kulturális élet egykor Miskolcon

Pontosabban a régi Rónai Sándor Művelődési Központban.
A pincénkben matatva akadt a kezünkbe egy papír, ami az intézmény Archív Filmklubját hirdeti.
1972-ben indult a klub, az első hónapok programját itt láthatjátok:


Bár nem ismerem mindet közülük, amelyeket ismerem, azok egészen kiváló filmek, olyanok, amilyeneket manapság Miskolcon nem lehet látni. Még a Művészetek Háza ún. art mozija is meglehetősen kommersz filmeket játszik. (Egyáltalán, kinek lehetett az a zseniális  és nagyon eredeti ötlete, hogy az intézményt a – szintén nagyon elhibázott nevű – Művészetek Palotájáról kell elnevezni, csak kicsit provinciálisabbra véve a figurát? Ennél már csak az bénább, hogy még a becézést is átveszik.)
Szintén a Rónaiban volt 1980-ban az amerikai jazz első generációjához tartozó zongoristának, Billy Taylornak a koncertje, amit a Magyar Rádió fel is vett és le is adott (én meg lementettem).
Érdemes meghallgatni, az elején Turi Gábor jazz-szakíró emlékszik vissza az estére. A műsorvezetőnek meg kijár a pofon az értetlenkedésért, hogy „Miskolc?! Hogyhogy Miskolc?”
A felvétel meghallgatható itt:
És a bejegyzés végén meg kell emlékezni arról is, hogy már nincs Rónai, bank van a helyén, ami ráadásul az épület falán lévő nagyméretű festményt is tönkretette.

Frissítés:
BGM nevű olvasónk a bejegyzés több témájához is hozzászólt. Aki nem szokott hozzászólásokat olvasni, annak is ajánlom, hogy most tegyen kivételt.
Egy részlet – ami egyben helyreigazítás is – az egyikből:
Billy Taylor triója nem akkor és nem ott játszott Miskolcon. :-)
Az év stimmel, de nem május 30-án volt a koncert, hanem június elsején vasárnap délután 4 órakor. Honnan tudom? Ott voltam és itt van előttem a (letépett) jegy. :-)
De a lényegesebb az, hogy a koncert nem a Rónaiban volt, hanem a Vasas Művelődési Központban a Marx téren. Ez a B.T. koncert az I. Nemzetközi Jazz Hétvége háromnapos rendezvényének a része volt. Ezt a Magyar Rádió részéről Kiss Imre, zenei szerkesztő és a miskolci Városi Művelődési Központ (VMK) munkatársa, Felvinczy Attila közösen rendezték. 
Turi Gábort nem véletlen csapja be az emlékezete. Ugyanis a következő évben (1981.április 24–25–26) megrendezték a második jazz hétvégét, és azt tényleg a Rónaiban (SZOT). Ezért és az idő múlása miatt keveri össze a kiváló (debreceni!) jazz-(szak)író a két eseményt. A műsorvezetőnő, Pocsai Krisztina végzett jazzénekesnő, akkor még 1980-ban csecsemő volt. Nem az ő értetlenkedése az igazán bosszantó, hanem a műsorfolyam szerkesztőjének, Maloschik Róbertnek a tudatlansága.
Miskolcon a hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek közepéig virágzó és színvonalas kulturális (közte jazz) élet folyt. Ennek főszervezője Felvinczy Attila volt.”

Kapcsolódó bejegyzések:

5 megjegyzés:

  1. 1.Az Archív Filmklubról:
    Ez tényleg a Rónaiban volt évtizedekig,de nem a mai értelemben vett art mozi volt.A filmeket nem az akkori egyetlen filmforgalmazótól a Moképtől hanem a Magyar Filmtudományi Intézettől kölcsönözték.
    http://www.filmkultura.hu/regi/intezet.hu.html
    A művészfilmek jogtulajdonosa a filmek nem kereskedelmi jellegű,hanem ismeretterjesztő és egyszeri(!) levetítéséhez kedvezményes jogdíjat kért.Magyarul:olcsón ideadta a filmjét.Feltétele volt,hogy bérletrendszerben adják és máshol sehol ne reklámozzák.Mivel a filmművészetben a filmrendező a legfontosabb,(nem a producer vagy a mozisztár) a filmklubosok sokszor nagyon jó rendezői sorozatokat is összeállítottak.(Ilyenek régen az egyetlen magyar televízióban is voltak.)Ezeken nőttünk fel.:-)A bérlet ára nagyon olcsó volt.

    VálaszTörlés
  2. 2.A Művészetek Házáról:
    Egyetértek.Ez egy nagyképű,fellengzős és pontatlan név.Az itteni produkciók nagy részének köze nincs a művészethez.A legjobb esetben legfeljebb a szórakoztatáshoz.(Hacsak nem úgy gondolták a névadók,hogy művészetnek ott a szimfónikus zene,a többi meg lényegtelen.)
    A ház nevének a becézése szerintem meg hibás.A szóösszevonáskor a szó eleji betűcsoportokat (MŰPA,PECSA,MATÁV,OVIT) szoktuk összevonni:így az helyesen nem MŰHA,hanem MŰHÁ lenne.(A magyar ékezetes nyelv!)
    A ház art mozija is a nyitás óta vegyes profilú.Rengeteg kommersz,műfajidegen filmet játszik,olyanokat amiket Budapest egyetlen art mozijában sem mernének lejátszani.:-)Gondolom a bevétel érdekében.A két terem így is szinte üresen üzemel.Ez engem mondjuk sohasem zavart,szeretek jó filmet 5-6 ember társaságában nézni.:-)

    VálaszTörlés
  3. 3.A koncertről:
    Billy Taylor triója nem akkor és nem ott játszott Miskolcon.:-)
    Az év stimmel,de nem május 30-án volt a koncert,hanem június elsején vasárnap délután 4 órakor.Honnan tudom?Ott voltam és itt van előttem a (letépett) jegy.:-)
    De a lényegesebb az,hogy a koncert nem a Rónaiban volt,hanem a Vasas Művelődési Központban a Marx téren.Ez a B.T. koncert az I. Nemzetközi Jazz Hétvége háromnapos rendezvényének a része volt.Ezt a Magyar Rádió részéről Kiss Imre,zenei szerkesztő és a miskolci Városi Művelődési Központ(VMK) munkatársa Felvinczy Attila közösen rendezték.
    Turi Gábort nem véletlen csapja be az emlékezete.Ugyanis a következő évben(1981.április 24-25-26) megrendezték a második jazz hétvégét és azt tényleg a Rónaiban(SZOT).Ezért és az idő múlása miatt keveri össze a kiváló (debreceni!) jazz-(szak)író a két eseményt.A műsorvezetőnő,Pocsai Krisztina végzett jazz énekesnő,akkor még 1980-ban csecsemő volt.Nem az ő értetlenkedése az igazán bosszantó,hanem a műsorfolyam szerkesztőjének Maloschik Róbertnek a tudatlansága.
    Miskolcon a hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek közepéig virágzó és színvonalas kulturális(közte jazz) élet folyt.Ennek főszervezője Felvinczy Attila volt.
    A végére egy személyes élmény a vasárnapi Billy Taylor koncertről.Katona voltam és vissza kellett volna térnem éjfélre Zalaegerszegre az alakulatomhoz.Én inkább az amerikai világsztárt választottam és lettem 24 órára a Magyar Néphadsereg katonaszökevénye.Súlyosan veszélyeztetve ezzel a Varsói Szerződés magasfokú harckészültségét és ezáltal a világbékét.:-)

    VálaszTörlés
  4. Köszi a nagyon értékes hozzászólásokat! Mindjárt fel is hívom rájuk a figyelmet magában a bejegyzésben.

    VálaszTörlés
  5. Nincs mit.
    Értékes blognak értékes hozzászólás dukál.:-)

    VálaszTörlés