2011. október 13., csütörtök

Téglaépítészet Miskolcon: a gőzmalom

Az egykori Borsod-Miskolci Gőzmalomnak régen két egyforma téglaépülete nézett a Zsolcai kapura. Ezek közül már csak az egyik van meg (a másik helyén egy „szép” új épület van), és már egyik sem a Zsolcai kapura néz, hanem a Gömöri felüljáró betonfalára. Sajnos maga a régi épület is elég méltatlan helyzetben van, egyrészt üresen pusztul, másrészt elétettek egy ronda betonkerítést. De a téglaépítészetben az a jó, hogy szépen öregszik.






Íme az épület a betonkerítéssel:


És itt a párja helyére épített modern épület:


Az iparterületen belül is van egy szép téglaépület, de azt csak a kerítésen kívülről tudtam lefotózni:


Kapcsolódó bejegyzések:

3 megjegyzés:

  1. Valóban szép ez az épület. Jó lenne megoldást találni a malom egészére nézve, mert a tiszapalkonyai új malom miatt a miskolci megszűnt. Lehetne erről is egy külön bejegyzés, hogy ki milyen új funkciót tartana elképzelhetőnek úgy, hogy közben sikerüljön megőrizni a malom értékeit is. A város részéről még nem hallottam ezzel kapcsolatban véleményt. Ki mit tartana megvalósíthatónak?

    VálaszTörlés
  2. A régi ipari épületek újrahasznosítása elég komplex problémakör. Ezek a területek valaha a városok szélén voltak, mára azonban belvárosközeli lett a helyzetük. Több helyen szórakoztató negyedekké alakulnak, pl. Berlinben:
    http://hvg.hu/hvgfriss/2011.38/201138_alternativ_kulturhely_berlinben_szimpla_sik
    De kiválóan ki lehet bennük alakítani irodákat és loftlakásokat is. A 100 éves épületek szépek, jól vannak megépítve, a telepítés szellős, tehát jól lehet parkosítani. Nagy lehetőségek rejlenek ebben.

    VálaszTörlés
  3. A Gömöri pályaudvar közelsége miatt is vonzó lehet, bár erről április óta nem sok hír volt: http://miskolcblog.blogspot.com/2011/04/fejlesztes-gomori-palyaudvaron.html

    VálaszTörlés