2011. május 26., csütörtök

Akasztó-bérc

Tegnap este megtaláltam Miskolc legjobb, belvároshoz közeli kutyafuttató-biciklizőhelyét. Ez az Akasztó-bérc a Deszkatemető és a Hősök temetője fölött: 
(Érdekesek amúgy az itteni helynevek: Tetemvár, Akasztóbérc, Veresbugyik. Amennyire tudom, a Tetemvár onnan kapta a nevét, hogy a pestisjárványok idején annyi volt a halott, hogy nem tudták rendesen eltemetni őket, hanem palánkok közé betettek váltakozva egy réteg holttestet, egy réteg földet, egy réteg holttestet, egy réteg földet, és így tovább. A másik két név pedig ítéletvégrehajtó-helyre utal: az Akasztóbércet nem kell magyarázni, a Veresbugyik pedig a karóba húzásról kaphatta a nevét. A Bíróság a mai napig is a közelben van.)
A helyről kiváló a kilátás a városra, a Sajó völgyére, a Bükkre, és ami a legjobb: nincs elhanyagolva, nincs tele szeméttel, furcsa emberekkel, vad kutyákkal, mint sok Miskolc melletti zöldterület.
háttérben az Avasi Kilátó




az egyik bal oldali hegyen látszik a bánkúti lokátor


A Sajó völgye, a Csorba-tó, hátul a Tokaji-hegység



Az előző kép a templomtornyok kiemelésével (7db):
(Azért csak hét, mert sajnos az ügyetlen fotós lefelejtette a minorita templom egyik tornyát a képről.)



Feltűnt nekem ott egy furcsa turistajelzés, amit a nem túl új térképeim nem jelölnek:
Itthon megkerestem a turistautak.hu térképén, hogy hová is megy ez az út, és meglepve láttam, hogy elmegy egészen a keleti országhatárig. Nemrég olvastam, hogy az El Camino mintájára Magyarországon is létre szeretnének hozni egy zarándokutat, ami mentén szálláshelyek vannak, és bekapcsolódik az európai zarándokút-hálózatba. Gyanússá vált, hogy hátha ez az, és valóban: a Mária Út hagyja itt el városunkat észak felé.

Kapcsolódó bejegyzések:

7 megjegyzés:

  1. Nagyapam emlitette, hogy volt egy olyan hely, kb. a mai toronyhazzal szemben a dombteton, hogy Puskaporos.

    42 even keresztul jartam folyamatosan arra, mert a korhazban dolgoztam. Akkor meg, amikor ott kezdtem, a mai Katowice megallo helyen, ill. mogotte legelo volt, az ut menten eperfakkal.

    Hosszu eveken keresztul, ha az ember felnezett a dombtetore, azt latta, hogy drotkerites, valamint oszlopokra szerelt lampak. Idonkent lehetett latni embereket (katonakat?) is.
    Ki tud errol tobbet?

    VálaszTörlés
  2. Nem akartam hosszabbat irni, mint a blog, de Nagyfaterral soha sem setaltunk arra. (Neki ez akkor mar magasan volt...)
    Viszont arra hatarozottan emlekszem, hogy volt nehany szurke, kis ablaku epulet is a keritesen belul.
    Azota, hala a tematikus csatornaknak az ember rajon, hogy a "loszerraktarat" nem a haz ala kell tenni. Ha a dombteton van, akkor sok kart nem tehet, ha pukkan...
    Tovabbra is ki tud errol tobbet?

    VálaszTörlés
  3. Érdekes dolgok ezek, fél szemmel tegnap is láttam, hogy van ott valami (jobban nem néztem meg, eltakarta a bokor meg a domb). Azt tudom, hogy a vízműnek van ott épülete, de az nem a kórházzal szemben, hanem közelebb a városhoz. Van egy 80-as évekbeli 1:10000-es térképem, az épületeket jelöl ugyan ott, de nem írja rá, hogy mik azok. Ha legközelebb arra járok, megnézem közelebbről.

    VálaszTörlés
  4. Zoli! Nem azt irtam, hogy a korhazzal szemben lenne, hanem a toronyhazzal...

    VálaszTörlés
  5. Jaj, bocs, tényleg.
    Az akkor viszont a vízmű lesz, az pont szemben van a toronyházzal. Ha a bejegyzés elején lévő térképre ránagyítasz, a Széphegy dűlőtől balra (kb. a Levente vezér utca meghosszabbításában) látszik a légifotón egy körbekerített terület, benne két kör. Az a vízmű. Legalábbis az a 80-as évekbeli térkép ezt írja, és tegnap is láttam arra mivízes autót menni.

    VálaszTörlés
  6. Zoli!

    Megneztem, tenyleg elkepzelheto, hogy nem "loszerraktar" van ott, hanem viztartaly. Ezt is inkabb a magaslatra kell telepiteni, 'oszt jon a gravitacio, meg az orseg...

    Gondolj bele, hogy a Szentpeteri kaput annak idejen nem lakotelepnek szantak.

    A Megyei Korhazat rabok epitettek az otvenes evek elejen, persze nem korhaznak, hanem
    valamifele szocreal Ludovikanak.

    Ugy 56-57-tol, ahogy a nemzetkozi helyzet nem fokozodott, adtak at az epuleteket eloszor vallalatoknak, majd itt indult, a mai belgyogyaszat epuleteben a korhaz.

    Mellette, ott volt a volt Petofi laktanya, eszakabbra, meg egy egy masik.

    A mai orvosi lakotelepet annak idejen ugy hivtak, hogy tiszti berhazak...
    Nyilvan el kellett latni vizzel az objektumokat...

    Eddig csak arrol hallottam, hogy az Avason is van valami hasonlo viztarolo.

    Viszont nem tudom, hogy a Nagyfater az otvenes evek elejen hajintott e a Puskaporossal?

    Tudtok errol valamit?

    Udv;
    peter

    VálaszTörlés
  7. Én sajnos nem :-( Nem is hallottam, hogy így hívják. Azt tudom, hogy a hámori nagyfal fölötti területet (is) így nevezik.

    VálaszTörlés