2011. augusztus 29., hétfő

Érdekességek Németországból

Utolsó napjához érkezett Németországi tartózkodásunk. Ebből az alkalomból bemutatunk néhány dolgot, amikről – ezért vagy azért – Miskolc jutott eszünkbe.

Kis-Velence, Wolfenbüttel:

Miskolcon is volt valaha Kis-Velence, a mai Szinva-terasz környékén:

Kép forrása: profila.hu
Abban is hasonlít a két Kis-Velence, hogy az itteninek a hídján is vannak (szerelem)lakatok:


Wolfenbüttelnek is van egy, a Szinvánál csak kicsit nagyobb folyója, az Oker.
Így néz ki a belváros közvetlen közelében:


És így egy kicsit arrébb, egy forgalmas útkereszteződésnél:


Sehol sincs a partján autópálya.

Braunschweigben azt láttuk, hogy milyen, ha egy villamosvonal nem csak a nevében zöld:




És a végére egy apróság: hirdetésekkel ellátott kutyapiszoktartó, kihelyezett zacskókkal. Gondolom a költségeket a hirdetők állják, így mindenki jól jár:


A napokban írta ezt Szily László egy cikkben Svédországról:
„Ápolt gyepen totyogó, szelíd vadludak, fehérre mázolt léckerítések, bicikliző gyerekek, 12-vel hajtó, udvarias autósok, mosolygó gyalogosok, kutya-akadálypályák, csend, mellbevágó jómód, szolid unalom: az ember egy nap után bicikliláncos támadásról ábrándozik a legközelebbi nagymama ellen.”
Hát én nem így vagyok ezzel. Szeretem Miskolcot, de hiányozni fog az itteni nyugodt, rendezett élet, amikor az ember tényleg a feladataira koncentrálhat, és nem veszi el az erejét az idegeskedés a bunkó emberek, a szemét, a rendezetlen környezet és minden egyéb nálunk szokásos dolog miatt.

Kapcsolódó bejegyzések:

2 megjegyzés:

  1. Milyen jó lehet azokra a kis "stégekre" kiülni nyáron.

    Egyébként nem Magyarországon történt pár éve az az eset, hogy egy közlekedési vállalatnál azt válaszolták, hogy azért nem lesz füves a sínpálya, mert félő, hogy a sok piknikező ellepi a síneket a kockás plédjével, akadályozva / veszélyeztetve a közlekedést?

    VálaszTörlés
  2. Igaziból nem tudom, mi a hivatalos oka a zöld pálya elvetésének. Szerintem simán az egyszerűbb utat választották... Lehet, hogy meg kellene kérdezni Csontos Ágnest, aki lassan médiasztárrá növi ki magát :-)

    VálaszTörlés