2011. július 15., péntek

Szerelemlakatok

A szerelmesek lakatjai már nemcsak Pécs látványossága. Magyarországon persze itt volt először.
Pécsett egy kerítést díszítenek a lakatok a Janus Pannonius utcában, amely a Széchenyi téri Jakováli Hasszán Dzsámiját és a Pécsi székesegyházat köti össze, a ciszterci Nagy Lajos Gimnázium hátsó homlokzatához közel. Nem lehet tudni, hogy pontosan mikor is kezdtek el gyűlni, de az 1980-as évek elején már biztosan ott voltak. Eredetileg a végzős tanulók helyezték el itt az iskolai szekrényük lakatját sikeres érettségi után. 
Ma szerelmesek helyeznek lakatot a kerítésre, örök összetartozásuk jeleként. A lakatba bele szokták gravírozni a nevüket is. A kerítés időközben megtelt, azóta a belváros más helyein is megjelentek a lakatok, így a Dzsámi korlátján is.
Pécs. Fotó: vikkvakk. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerelmesek_lakatjai
Az országban a pécsi példa nyomán több helyen is megjelentek a szerelmes lakatok: Győrött, vagy Szegeden egy kávézó előtt 2007-ben állított lakatfán

Hajna képe a győri lakatokról, forrás: http://www.orszagalbum.hu/szerelem-lakat_p_13275

Budapesten a felújított Erzsébet téren az első lakatot Rogán Antal helyezte a szerelmesek fáját körülvevő kerítésre, amit az egyik ismert online társkereső oldal állított.
A Wikipédia szerint találhatók még ilyen lakatok Szekszárd, Nyíregyháza, Békéscsaba, Vác, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém belvárosában is, Zentán a Tisza-parton álló Révész-szobor melletti korláton, és újabban a szolnoki Tiszavirág hídon is. No és persze Miskolcon.



Idei hír volt, hogy lopják a lakatokat a Szinva-hídról. Különösebben persze nem vagyok meglepve, ez is csak színesfém...
Van viszont olyan város Európában, ahol a lakatolókat büntetik: Firenzében tetemes összeget kell állítólag fizetniük, ha tetten érik őket. Nálunk azért annak a veszélye nem fenyeget, hogy egy Uffizi-galéria kaliberű épületet csúfítsanak el a lakatok, de azért valami eredetibbel is előállhatnánk. Az angol Wikipedia szerint valószínűleg kínai eredetű hagyományról van szó, és a világ minden táján lehet szerelemlakatokkal találkozni. (Van olyan írás, ami a hagyomány európai eredetét egyenesen Pécshez köti.)
Véletlenül találtam rá egyébként a miskolci szerelemfára a neten – állítólag a Népkertben áll.
Vajon ez még megvan?

Kapcsolódó bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése