2011. július 26., kedd

Salakmotorpálya a város közepén

A város egyik rejtélye számomra, hogy miért lehet még mindig ez az igen zajos rendezvényeket tartó sportpálya a város közepén, Miskolc egyik legpatinásabb lakónegyedének a szélén...
Múltkor egy verseny alatt arra sétálva rácsodálkoztam, hogy nemcsak maguk a járművek, hanem a kommentátor és a zene is mekkora hangerővel zavarhatja az ott élők hétvégi pihenését. A Népkert túlsó végén hallottam ugyanis a zenét és a bemondót...
Meggyőződésem, hogy ilyen sportrendezvényekkel ennek a sportpályának nem itt lenne a helye. A Vasgyár területén pl. simán ki lehetne ilyet alakítani anélkül, hogy a lakóterület nyugalmát zavarnák a versenyek. Rendeznek is a Vasgyárban rallyt.


Ez a műfaj nem a belvárosba való. Márpedig a Népkert környéke szerintem még annak számít. Olyan környéknek, ahol még mindig szép számban vannak patinás, régi házak, amik sajnos egyre inkább eltűnnek Miskolcról.
Ráadásul az egész aréna, annak külső megjelenése nem igazán esztétikus. Nem is kellene szükségszerűen annak lennie, de akkor legyen mondjuk máshol. 
Hozzáteszem, én magam nem a környéken élek. Viszont abban is biztos vagyok, hogy a Speedway Arena közelébe nem költöznék. Nem mindenki gondolkodik egyébként így. Amikor 2008-ban felmerült annak a lehetősége, hogy eladják a pályát, a környéken lakók közül többen nem lelkesedtek. Felröppent ugyanis a hír, hogy bevásárlóközpont épülne a helyére – amit magam is hülyeségnek tartok –, ez pedig a megkérdezettekből komoly ellenállást váltott ki. Úgy hiszem, inkább elviselik a motor- és autósport alkalmankénti zaját, mint egy bevásárlóközpont okozta konstans megnövekedett forgalmat a környéken. Érthető, de vajon a területnek tényleg csak ez a két hasznosítási lehetősége lenne? Esetleg teniszpálya, kosárlabdapálya, focipálya a környékbeli lakók örömére, sok fával körbekerítve...? Persze, pénz beszél, de arról sem kellene elfelejtkezni, hogy mitől élhető egy város.

Kapcsolódó bejegyzések:

4 megjegyzés:

  1. A Népkerti Sportpályán elég rendes sportélet van.
    Gyerekek több korcsoportban fociznak hétköznap, hétvégente gyakran tornák vannak. Ezen kívül felnőtt amatőr csapatok kispályás fociznak kivilágított, műfüves pályán folyamatosan kora tavasztól késő őszig.
    Ezen kívül a Miskolc Steelers amerikaifutball csapat is itt játssza hazai mérgezőseit. Ez évente 2-4 hétvégét jelent.

    Régebben volt teniszpálya, de annak a helyén lett a műfüves kispálya...

    Rally prológ évente 1, salakmotort nem tudom de évente max 10 körül lehet.

    A sportolásra fordított időt tekintve emberórában számolva 98% nem motorsport az tuti.

    Viszont abban igazad van, hogy a salakmotor nem oda való. Ezeken a hétvégéken száll a por, zajos és tömeg szétszemetelia környéket.

    Szerintem a sport komplexumot a városnak vissza kéne szereznie - most a salakmotorosok a tulajok és ők adják bérbe- és kicsit rendberakni,a sportolási lehetőségeket bővíteni, szervezési szintet növelni.

    Az azért nem utolsó, hogy sportolási lehetőség van a város szívében. Ide lehetne atlétikát is hozni a gyerekeknek a foci mellé például.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a kiegészítést, Péter.
    Igen, a sportolási lehetőség nagyszerű a város szívében. És igazad van, a lakóknak sportolási lehetőséget biztosító pályának létjogosultsága van ott, ezt el kell ismernem.
    De ahogy írod is: mellé a motorsport nem kellene a belvárosba, még akkor sem, ha ez csak néhány alkalmat jelent évente (meg azért gondolom, valamikor edzenek is a srácok). Por, zaj, tömeg - parkolási káosz, stb.
    A másik dolog viszont az egész komplexum kinézete. Most szerintem elkeserítő, legalábbis a kívülről szemlélőnek. Olyan jól meg lehetne csinálni, körülötte parkszerű sávval, sok növénnyel körbeültetve. De a mostani funkciójában ez nyilván nem menne.

    VálaszTörlés
  3. Megnyugtatlak bent ha lehet még rosszabb a helyzet mint kívülről tűnik. Az udvar kavicsos részét buszparkolónak használják, az öltözők-mosdók állapotára a "balkáni" jelző lehet a megfelelő. Egyszer volt szerencsénk egy Miskolc rally prológ utáni napon sportrendezvényen részt venni ott. Kb. húszan 2-3 órán keresztül szedtük a szemetet a pálya körül, hogy a mi nézőink, rokonaink ne egy szeméttelepen érezzék magukat...

    VálaszTörlés
  4. hű de nem vagytok képben...

    VálaszTörlés